"Det känns förunderligt"

Det var återinvigning av Bodens stadsbibliotek på onsdagskvällen och ingen kunde väl vara mer passande att hålla invigningstalet än Peter Englund, 52, bekant författare som har rötterna i Boden och numera även är Svenska akademins ständige sekreterare.- Det är förunderligt att vara här, sa han.

Jan-Olof Frank, bibliotekschef, var stolt över att Svenska akademins ständige sekreterare Peter Englund kom hem och höll invigningstalet när Bodens stadsbibliotek återinvigdes. Foto: kurt engström

Jan-Olof Frank, bibliotekschef, var stolt över att Svenska akademins ständige sekreterare Peter Englund kom hem och höll invigningstalet när Bodens stadsbibliotek återinvigdes. Foto: kurt engström

Foto: Kurt Engström

BODEN2009-10-29 06:00
Rubriken på Englunds tal var "Det började på Bodens stadsbibliotek" och han berättade att han var väl bekant med hur det såg ut tidigare.
- Jag kände väl till alla avdelningar. Men jag lånade inte min första bok här. Det gjorde jag i biblioteket nere vid ån.
Kände igen sig
- Nu känns det förunderligt att vara här. Jag känner igen den gamla ingången och hissen. Sedan kommer man in i biblioteket och det är fullständigt nytt. Det känns förunderligt.
Englund berättade också att senaste gången han lånade en bok var på universitetsbiblioteket i Uppsala.
- Det var för två veckor sedan och jag har två lånekort. Ett i Uppsala och ett till Nobelbiblioteket.
Bodens kommun hade först tänkt ha återinvigningen i dag, torsdag, när Enter galleria också invigs. Men då är Peter Englund upptagen med arbete i Svenska akademin.
Måste öva nejmuskeln
- Min företrädare sa att jag måste öva nejmuskeln och jag förstår varför. Som sekreterare måste man tacka nej till nästan allt. Men när Boden hörde av sig accepterade jag. Återinvigningen är faktiskt det enda jag gör i höst vid sidan om jobbet i akademin.
Englund berättade att akademijobbet tar mycket tid. Hans huvudsakliga uppgifter är att jobba med språk och att hålla ordning på mängder av priser, som akademin delar ut.
- Att vara sekreterare är som att göra värnplikten och det tar 100 procent av min tid. Jag hinner inte skriva. Numera kan jag säga att jag var historiker.
Trivs du?
- Det vore väl för mycket sagt. Men man vänjer och är alltid glad när något är klart.
Biblioteket, som första gången stod klar 1966, har genomgått en omfattande ansiktslyftning och en som kände sig extra glad över resultatet var Jan-Olof Frank, bibliotekschef.
- Jag känner lycka. Jag har jobbat här sedan 1975 och lidit mycket över den sunkiga entrén. Den har inte varit värdig bodensarna. I kväll använder vi den för sista gången. I fortsättningen kommer besökarna in via gallerian.
- Hela biblioteket är bra. Vi har gått från lagerlokal till en mötesplats för bodensarna.
Vad känner du mest stolthet över?
- Det är att Peter Englund kommer hem och inviger.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om