"Det handlar om en form av diskriminering"

Soki Wallade Hossain har varit i Sverige i åtta år, men hela tiden varit utvisningshotad.Nu agerar Olle Lindström, kommunalråd i Boden.- Jag tycker det är solklart att Soki måste få uppehållstillstånd, säger han.

Soki Wallade Hossain tillsammans med Vivianne Westerlund, en av de bodensare som engagerat sig i hans öde.FOTO: leif hammarström

Soki Wallade Hossain tillsammans med Vivianne Westerlund, en av de bodensare som engagerat sig i hans öde.FOTO: leif hammarström

Foto: leif hammarström

BODEN2009-06-30 06:00
Lindström har senast vidarebefordrat en skrivelse från Siv Lidberg i Boden till migrationsminister Tobias Billström. Kopia har gått till statsminister Fredrik Reinfeldt.
- Billström har tagit emot skrivelsen och jag har även pratat med honom. Men han säger att han inte kan gå in i ett enskilt ärende.
I skrivelsen beskrivs Soki Wallade Hossains levnadsöde och han situation i dag.
- Mitt liv har blivit ett helvete, sade han i en NSD-intervju i höstas.
NSD har i ett par artiklar skrivit om Soki Wallade Hossain. Han är 26 år och kommer från Tchad. För åtta år sedan, vid midsommartid, kom han till Boden.
Lever under ständigt hot
Då hade han flytt från hemlandet där han suttit i fängelse, misshandlats och torterats.
Pappan var motståndare till regimen i Tchad och när han flydde greps Soki. I dag är både mamman och pappan döda.
- Jag har inget att komma hem till och vill inte riskera mitt liv. Jag vill leva, inte dö. Återvänder jag hamnar jag i fängelse.
Soki Wallade Hossain har berättat att en av hans kamrater skickades tillbaka till Libyen. Där torterades och mördades kamraten.
Soki Wallade Hossain lever under ständigt hot att bli avvisad. Han säger att polisen när som helst kan knacka på och säga att han måste åka.
Soki Wallade Hossain har en släkting kvar, en kusin i Kanada.
Olle Lindström säger vidare:
- Migrationsverket följer reglerna, men det måste finnas en möjlighet att man kan ta individuell hänsyn. Som jag ser det borde det vara solklart att han ska få uppehålltillstånd.
Under tiden i Boden har Soki Wallade Hossain lärt sig svenska och hela tiden arbetat.
Framför allt har han jobbat på gruppboendet Lindåkra där personalen engagerat sig i hans öde och ser honom som en stor tillgång.
Rådet kämpar vidare
- Man blir frustrerad. Ärendet har handlagts på ett anmärkningsvärt sätt. Jag tycker det handlar om en form av diskriminering, säger Olle Lindström.
Kommunalrådet nöjer sig inte utan kommer att gå vidare.
- Jag ska prata med Migrationsverket. Sedan får vi se vad som händer.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om