Det förbjudna larmet räddade liv

Tvisten mellan landstinget och Bodens kommun kan kosta människoliv. I går drog ambulansen ett IVPA-larm i Boden för att hinna nå fram till ett barn med andnöd i Gunnarsbyn.

Ambulanssjuksköterskan Fredrik Ask kontaktade räddningschefen Bengt Nilsson om IVPA-larmet." Jag gav klartecken trots att kommunen inte får för landstinget. Här handlade det om att rädda liv", säger Nilsson.FOTO: LENA LEFFLER

Ambulanssjuksköterskan Fredrik Ask kontaktade räddningschefen Bengt Nilsson om IVPA-larmet." Jag gav klartecken trots att kommunen inte får för landstinget. Här handlade det om att rädda liv", säger Nilsson.FOTO: LENA LEFFLER

Foto: Lena Leffler

BODEN2009-01-30 06:00
IVPA betyder i väntan på ambulans, vilket innebär att bygdens deltidsbrandvärn rycker ut tills sjukvårdspersonalen kommer till platsen. I Norrbotten finns i dag ingen verksamhet, trots långa avstånd, medan det finns IVPA på ett 70-tal ställen i södra Sverige.
Tidigare fanns IVPA i Gunnarsbyn tack vare ett EU-projekt som avslutades 2002. Sedan dess har det pågått diskussioner mellan Bodens kommun och landstinget om vem som ska stå för kostnaderna. I dag får räddningstjänstens brandvärn i Gunnarsbyn bara rädda byggnader men inte människoliv.
Isbark
Men i går var det fara på färde när ambulanssjuksköterskan Fredrik Ask och ambulanssjukvårdaren Ulf Drake fick ett akut sjukdomslarm vid 07.45-tiden från förskolan i Gunnarsbyn. Det handlade om ett 1,5-årigt barn som inte var kontaktbart.
- Det regnade och frös snabbt till isbark på rutan med svår sikt så ambulansen tvingades köra 70 kilometer i timmen. Vi insåg nästan omgående att vi måste ringa till SOS och begära att få utlösa IVPA-larm på grund av det akuta medicinska tillståndet hos patienten. SOS kontaktade räddningschefen som gav klartecken, säger Fredrik Ask.
Liv går före
- Jag tog beslutet på en sekund för det handlade om larmbilden och väderleken. När det handlar om att rädda liv så måste det gå före om vi får använda IVPA elle inte. Jag tycker det är bedrövligt att inte kommunen och landstinget kan komma överens om ett avtal efter flera års diskussioner. Det handlar om max 30 000 kronor per år, så det är småslantar vi pratar om, säger räddningschefen Bengt Nilsson.
Brandvärnet i Gunnarsbyn ryckte ut med Magnus Lidberg, snart färdigutbildad sjuksköterska, som tog första kontakten med barnet vars akuta andningsproblem med kramper hade stabiliserats.
- Barnet var kontaktbart och började kvickna till när ambulansen kom fram och andades fint. Vi behövde inte ge syrgas, men barnet följde med ambulansen till Sunderby sjukhus. Mamman var väldigt tacksam för all hjälp, säger ambulanssjuksköterskan Fredrik Ask.
- Visst är det en trygghet att brandvärnet har bra kompetenser. Byns präst är också med och vi har nyligen fått en defibrillator till brandvärnet. Det finns också syrgas i bilen som vi inte får använda, säger Magnus Lidberg, Gunnarsbyn.
Vad som nu kommer att hända Bodens räddningstjänst efter det utlösta IVPA-larmet vet inte räddningschefen Bengt Nilsson.
Inte sista gången
- Jag tycker det är bra att frågan aktualiserats, för det här var inte sista larmet. Förut, när det fanns IVPA-larm i Gunnarsbyn, så handlade det om 20 utryckningar per år.
- Landstingsrådet och landstingsstyrelsen är tillskrivna i frågan, men det händer ingenting, säger Nilsson.
- Ingen drar larmet i onödan. Ges syrgas vid ett första omhändertagande för en hjärtinfarkt så räddar det miljontals hjärtceller. Det är många gånger skillnaden på liv och död, säger ambulanssjuksköterskan Fredrik Ask.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om