Vi präglas av arv, miljö och vår barndom.
Hur skulle du säga att din barndom har präglat dig?
– Båda mina föräldrar var heltidsarbetande och finskspråkiga, så de kunde inte hjälpa mig eller min bror med studierna. Allt i skolan löste brorsan och jag själva. Var det matteprov pluggade vi till provet. Vi lärde oss i tidig ålder att reda ut saker själva. Vi tog tag i saker och hjälpte bland annat mina föräldrar att ta hand om villan fast vi var 13-14 år, säger Pasi Roponen.
Har det gjort dig till en ”doer”?
– Ja, det tror jag. Brorsan och jag har hela tiden stöttat varandra. När vi var yngre hade vi stora framtidsvisioner och skulle starta eget.
Han tror att dagens vuxna, inklusive han själv, har svårt för att inte passa upp på sina barn eftersom samhället i dag ser helt annorlunda ut.
– Kan jag hjälpa barnen med studierna gör jag det och är själv mycket intresserad av historia, religion, matte och fysik. Jag stöttar och peppar dem och vill att de ska tycka det är kul. Problemet är att jag kan nörda ner mig och sväva iväg, men jag tycker att det är viktigt att läsa religion för det gör att du kommer förstå människor på ett annat sätt.
Pasi Roponen utbildade sig till produktionsingenjör på Luleå Tekniska Universitet. Han brinner för produktionsteknik, som han tycker är mycket intressant.
– Det var ett ämne som jag älskade, allt inom det; ekonomin, produktionslinjer, alltihop. Det var två jätteroliga år, men när jag var färdig fanns det inga jobb. Så var det för alla. Året innan fanns det hur mycket jobb som helst.
Tillsammans med sina syskon Petri och Tuija driver Pasi nio butiker i Luleå och Boden.
Vad är det som driver dig?
– Jag är nöjd med det jag har, så det är inte det, utan när tillfälle ges så gör jag snabba kalkyler i huvudet och tror jag att det går att genomföra sätter jag mig ned med brorsan och spånar. När vi bestämt oss tvekar vi inte, utan kör. Man måste gå all in, annars fungerar det inte. Gör jag något så gör jag det ordentligt. Det kostar varje gång, men det blir bra.
Vad kostar det?
– Tid och pengar, min tid räknar jag aldrig, men det är dyrt. Hade jag haft tillgång till mer pengar hade jag gjort mer. Det är pengarna som begränsar mig. Så jag tycker att staten och bankerna skulle kunna göra otroligt mycket mer för entreprenörer, som vill utveckla sina affärsidéer, men det är alltid likvida medel som är hindret, säger Pasi Roponen.
I Sverige säger banker inte sällan nej till satsningar utanför storstadsregionerna, medan det är tvärtom i Finland.
– Där uppmuntrar man satsningar på glesbygden medan man här är skeptisk till handel. Banker anser att det är en döende bransch, men det är det ju inte. Den inställningen begränsar tillväxten jättemycket.
Karriären inom handel började 1998 på dåvarande Statoil, som tagit över ett antal privata anläggningar inom fyrkanten. Pasi Roponen blev butikschef för dem.
Han och hans bror Petri Roponen gick 2002 in i jättekedjan Tiimari, som franchiseägare.
– Vi startade Tiimari i Luleå, som snabbt blev en av deras största butiker. Jag träffade riskkapitalbolagets ledning och de frågade om jag kunde ta över Tiimari i Sverige. Vi tog över tio butiker från Luleå till Växjö. Det var ett jättejobb och vi drev dem fram till, att moderbolaget i samband med världskrisen 2008 kraftigt ändrade villkoren för oss franchisetagare. Jag kom undan med blotta förskräckelsen. Då sa brorsan ”aldrig mer butik”.
Men säg aldrig, aldrig till Pasi. Det gick bara någon månad så skrev han kontrakt på en lokal i Boden och där startade de Gilla Home Boden.
– Vi, min och brorsans familj, var i Spanien i augusti/september i fjol. Vi satt i en bar där och hade året innan öppnat Lekia Storheden precis när pandemin bröt ut. Hela det året var tufft, liksom det var för många andra handlare. Jag tappade jättemycket försäljning. Jag har aldrig jobbat så mycket som under pandemin. Jag tog inga bidrag från staten, utan löste allt själv. Mitt i allt elände brann det januari 2020 i Kreativs affärslokal och jag fick stänga den tillfälligt. Men efter det året tyckte vi att vi hade det bra, alla butikerna gick bra och vi kände att vi nu kunde njuta av livet igen. Fast vi skulle inte öppna några fler butiker. Det skålade vi på och våra fruar skålade.
Två veckor senare satte Pasi fötterna åter på svensk mark, fick erbjudande att hyra lokalerna på undre och övre plan på Enter, åkte tillbaka till Spanien och tog ett snack med Petri. Ja, på den vägen är det. När Gilla Home Boden flyttade in i gallerian på nedre plan och Gilla Kreativ samt Ugglans bokhandel på övre passade Pasi på att i samma veva öppna en mattbutik i den gamla lokalen.
Nu har han kunnat dra ned på veckoarbetstiden eftersom han gör bokföringen under dagen och inte som tidigare på kvällar, nätter och tidigare mornar.
– Jag har jobbat non-stop sedan november förra året, ja förutom julafton.
Vad säger din familj, dina barn?
– De har vant sig och är jättestolta över mig, att jag lyckats, men jag har missat mycket också, tyvärr. Det är nackdelen. Att bli oberoende är på bekostnad av den tid jag har lagt ned. Jag har verkligen fått kämpa mig igenom flera år. Jag hade en båt och det vara samma soppa i den efter tre år, men det var mer jobb att ha den, putsa den och hålla på, så bort med den.
Pasi och Petri är identiska tvillingar.
– Han är mycket praktisk och sjukt händig. Han har nu byggt en elbil, han bygger allt. Jag är händig, men inte som han.
Pasi Roponen är kreativ och söker ljuspunkterna i tillvaron.
– Försök sålla bort det mörka och negativa, det tar bara onödig energi. Genom att se saker positivt orkar man mer.