"Det blir en stor utmaning att behålla yrkessoldaterna"

1 juli upphör värnplikten och en ny försvarsmakt växer fram.- Vi kommer att anställa gruppchefer och soldater i Arvidsjaur och Boden redan under hösten 2010, säger rekryteringsansvarig Mats Forsman, I 19.

Rekryteringsansvarige Mats Forsman, tror att många kommer att söka för att bli yrkessoldater. FOTO: Lena Leffler

Rekryteringsansvarige Mats Forsman, tror att många kommer att söka för att bli yrkessoldater. FOTO: Lena Leffler

Foto: Lena Leffler

BODEN2010-07-01 06:00
Efter midsommar kommer försvarsmakten börja söka yrkessoldater. Enligt Forsman rör det sig om ett 90-tal i Arvidsjaur och cirka 250 i Boden. Senast 30 juli ska ansökan vara inlämnad.
Totalt är det alltså närmare 350 soldater som kommer att anställas på I 19.
Tolv personer anställs
- De kommer främst att rekryteras ur dem som senast gjort värnplikten. När systemet med anställda sedan är igång fullt ut kommer Försvarsmakten att behöva rekrytera drygt 4 000 soldater till tre månaders rekrytutbildning årligen, säger Mats Forsman.
När det gäller I 19:s sista 39 värnpliktiga på Livkompaniet så rör det sig om sex personer som inte fullföljer värnplikten på grund av jobb eller studier.
- Vi kommer akut att anställa tolv personer till de vaktinsatser som fallit bort. Det handlar om personer som tidigare gjort värnplikten som täcker upp behovet under avslutningen av värnpliktstiden, säger Mats Forsman.
Ingen av Livkompaniets soldater kan söka befattning på Norrbottens regemente förrän de är klara med sin värnpliktsutbildning i december.Yrkessoldaterna får efter rekrytutbildning fortsatt befattningsutbildning inom förbandet.
- Vi riktar främst in oss på den yngre målgruppen även om det inte finns någon åldersgräns. Ingångslönen ligger på 16 125 kronor i månaden.
Nyrekrytering
- De som blir yrkesoldater kan när som helst bryta anställningen om man vill byta jobb. Därför måste vi nyrekrytera hela tiden för att kunna fylla upp kvoten värnpliktiga. Vi tror inte det blir några problem att rekrytera personalen. Den stora utmaningen blir att behålla den, säger Mats Forsman.
Inriktningen vad gäller boendet är att yrkessoldaterna ordnar sin egen bostad.
- Om soldaterna inte har en bostad innan anställningen så finns logementsboende, säger Mats Forsman.
FAKTA Förbanden
Förband 2011 2012 2013
I 19 280 350 473
AJB 90 122 214
A 9 80 120 190
AJB är Arméns jägarbataljon i Arvidsjaur. Tabellen visar totalt anställda soldater per år och förband. Det innebär att I 19 på tre år ska rekrytera sammanlagt 473 soldater.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om