"Det blev för dyrt"

Frälsningsarméns kår i Boden säljer sin stora fastighet på Lilla Nygatan och flyttar ut.- Vi har funnits här i över 40 år så visst känns det. Men det blev för dyrt för oss att ha huset kvar, säger kårchefen Edda Ericson.

Snart vandrar Ally Åkerlund och Edda Ericson ut från den fastighet som Frälsningsarméns kår i Boden huserat i över 40 år. " Visst känns det lite vedmodigt men kåren finns ju fortfarande kvar trots att vi saknar en lokal", säger de. FOTO: Lena Leffler

Snart vandrar Ally Åkerlund och Edda Ericson ut från den fastighet som Frälsningsarméns kår i Boden huserat i över 40 år. " Visst känns det lite vedmodigt men kåren finns ju fortfarande kvar trots att vi saknar en lokal", säger de. FOTO: Lena Leffler

Foto: Lena Leffler

BODEN2009-09-05 06:00
I Boden finns 25 frälsningssoldater och några civila medlemmar i Frälsningsarméns kår. Den stora fastigheten på Lilla Nygatan 5 var tidigare Bodens gamla Folkets hus innan kåren flyttade in 1967. En som var med redan från starten var frälsningssoldaten Ally Åkerström, 67.
Secondhand-butik
- Frälsningsarmén fanns tidigare i ett hus efter Lillågatan där Stadins Glas ligger i dag. Huset revs för att ge plats för att bygga bostäder. Vi fick den här fastigheten eftersom kommunen själv byggde ett nytt Folkets hus i Medborgarhuset, säger Ally.
I dag rymmer fastigheten en stor gudstjänstlokal, ungdomslokal och kontor på nedre plan och en tjänstebostad på övre plan. Enligt kårchefen Edda Ericson blev uppvärmningskostnaderna för höga med tanke på den verksamhet som bedrivs i huset. Frälsningsarmén har under flera års tid haft en secondhand-butik som haft öppet en gång i veckan. Frälsningsarmén har nu tömt butikens lager som skänkts till Pingskyrkans verksamhet på Kårbacken. Huset kommer den närmaste tiden att sättas ut till försäljning och frågan är hur stort intresset blir. Bodens kommun har i dag ont om möteslokaler och Frälsningsarméns skulle kunna användas till olika typer av förenings- eller ungdomsverksamhet.
Kårlokalen avkristnades
I onsdags tog kåren själva farväl av sin lokal genom en särskild tacksägelsegudstjänst.
- Samtidigt avkristnades vår kårlokal. Före försäljningen genomfördes har alla våra frälsningssoldater fått skriva på att de ger sin välsignelse till affären. Det är så lätt annars att känslorna och minnen förknippade med lokalen tar överhanden.
- Frälsningsarmén ska trots allt leva vidare även om vi ska hålla våra möten ihop med Elimförsamlingen i Boden. Det är ju inte kårlokalen som är frälsningsarmén utan kåren som finns kvar trots att vi inte har någon egen lokal. Jag är fortfarande kårledare för mina frälsningssoldater och vi kommer fortsätta möta folket genom att vi säljer vår tidning stridsropet på stan, säger kårchefen Edda Ericson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om