I Boden finns en av landets åtta trafikledningscentraler som styr över tågens lägen på banorna. När det blir problem är det ledningscentralen som ska koordinera lösningen och information till resenärer och godstrafikanter. I Boden arbetar över 40 personer med att styra trafiken i norr och i förslaget läggs Boden ner och Gävle blir den nordligaste ledningscentralen.
Utredningen är inte officiell men kampen om centralen har redan börjat. Under måndagen träffade Bodens kommunalråd Torbjörn Lidberg och landshövding Sven-Erik Österberg representanter från Trafikverket för att diskutera frågan.
– Det är ett dråpslag. Från Bodens kommun ser vi arbetstillfällena som skulle förloras och en nedläggning ger klara försämringar i tågledningen i norra Sverige, säger Torbjörn Lidberg.
Han vill lyfta fram vissa speciella omständigheter för Bodens ledningscentral. Dels handlar det om enkelspåren i Norrbotten som enligt honom kräver en vältränad organisation och dels om den tunga malmtrafiken.
På LKAB har man också hört talas om utredningens förslag. Anders Björnström är vd för malmtrafiken och oroas över en flytt av ledningscentralen. För ett par år sedan flyttades tågledaren och planeringen av underhållet till Gävle och sedan dess har kommunikationen blivit sämre. Från LKAB:s håll ser man gärna en samlad trafikledningscentral så nära verksamheten i Malmfälten som möjligt.
– Ingen kör så långt och tungt som vi och med vår ökning av transporter är det viktigt att kommunikationen fungerar. Det kommer bli kapacitetsbrist, säger han.
De närmaste två åren kommer malmtrafiken öka väsentligt och år 2019 kommer trafiken ha ökat med 50 procent.
– Det är inte lätt att sitta i Gävle och styra över tågtrafik i Riksgränsen.
Förlaget från Trafikverkets utredning ska ut på remiss innan beslut tas i slutet av året. Innan dess ska kommuner, departement och större företag som är beroende av tågtrafik få säga sitt. Utredningen föreslår hur ledningscentralerna ska styras från år 2025.
– Vi behöver kunna göra snabbare anpassningar och styra mer proaktivt. Omvärldstempot gör att vi har andra krav på oss, säger Bengt Olsson, kommunikationschef för trafikledningen på Trafikverket.
Målet är att kunna styra trafiken snabbare och att trafikinformation om förändringar ska nå resenärer och godstrafiken snabbare.