Deras pensioner blir domstolsfråga

Nu stämmer Bodens kommun Hans Rolfs och Christian Lindgren, före detta kommunalråd (s) i Boden, för att få tillbaka vad kommunen anser vara felaktigt utbetald pension. Rolfs krävs på 333 327 kronor och Lindgren på 265 499 kronor.- Jag ser fram emot den rättsliga processen så det här får ett slut, säger Christian Lindgren.

Hans Rolfs betalade igen 200 000 kronor i september men Bodens kommun anser att han ska betala tillbaka ytterligare över 300 000 kronor. FOTO: LENA LEFFLER

Hans Rolfs betalade igen 200 000 kronor i september men Bodens kommun anser att han ska betala tillbaka ytterligare över 300 000 kronor. FOTO: LENA LEFFLER

Foto: Lena Leffler

BODEN2008-09-18 06:00
Han är förvånad över att pensionstvisten varit så segdragen.
- Jag tycker att prövningen hade kunnat komma tidigare. Jag ser fram emot rättegången, säger förre Christian Lindgren.
Visserligen har kommunen felaktigt skickat ut ett meddelande om att Lindgren har rätt till undantag med fyra basbelopp men det undantar honom inte från skyldigheten att känna till de korrekta bestämmelserna och skyldigheten att återbetala de felaktiga utbetalningarna på sammanlagt 265 449 kronor, enligt stämningen. Med tanke på de höga politiska poster Lindgren haft i kommunen borde han ha insett vilka pensionsbestämmelser som gällt för honom, anser Bodens kommun.
Hans Rolfs vill inte lämna någon kommentar till stämningen.Kommunen har tidigare via advokat krävt Rolfs på över 600 000 kronor.
Rolfs har gått med på att betala tillbaka pensionen för perioden mars - september 2007. Rolfs hävdar att han före mars månad handlat i god tro, men efter mars förstått att det förekommit fel i handläggningen.
200 000 återbetalda
Rolfs har betalat tillbaka drygt 200 000 kronor som en följd av att hans pensioner från kommunen och försvaret inte samordnats.
Rolfs medger inte att han gjort något fel, men avstår från en rättslig prövning i denna del av tvisten. Han anser fortfarande att hela ansvaret för pensionsutbetalningarna vilar på kommunen.
Det återstående kravet på Rolfs är 333 327 kronor.
Däremot går inte kommunledningen vidare med återbetalningskravet på Vanja Berglund, 25  000 kronor.
- Det kan vara ett visst säkerhetsmoment att driva en rättsprocess. Fallen blir avgörande för vad som kan hända i den här typen av pensionsåterkravsärenden. Vi får en oberoende bedömning i domstol, men målen tar säkert tid, säger kommunchefen Caj Skoglund.
Enligt honom är det viktigt att få klarhet i om politikerna borde ha insett att pensionsbeloppen som betalades ut till dem var felaktiga.
- Det är principiellt viktigt att pröva hur mycket politiker bör veta om regelverket, säger Caj Skoglund.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om