Demensvård och kortis bör vara kvar trots nytt äldreboende

Socialförvaltningen fick i uppdrag av fullmäktige att utreda konsekvenserna av ett nytt äldreboende i Boden. För att uppnå bästa kvalité anser förvaltningen att demensvård och korttidsvård bedrivs på varsitt ställe.

Äldreboendeplatser ska utökas i Boden. Men man anser att demensplatser och kortisplatser ska finnas sammanhållet på andra platser.

Äldreboendeplatser ska utökas i Boden. Men man anser att demensplatser och kortisplatser ska finnas sammanhållet på andra platser.

Foto: Pontus Lundahl/TT

BODEN2017-05-27 08:15

Det var i mars som Bodens kommunfullmäktige beslöt att ge kommunstyrelsen i uppdrag att slutföra upphandlingen av ett nytt äldreboende. I dag har socialförvaltningen behov av en utökning av flertalet boendeformer för äldre. Den pågående upphandlingen för ett nytt privat äldreboende ska ersätta de 56 äldreboendeplatserna som i dag finns på Midgårdarnas äldreboende samt även en utökning som motsvarar den i dag befintliga äldreboendekön som uppskattas till cirka 50 stycken sökande.

Socialnämnden anser i dag att behovet av äldreboendeplatser på nya äldreboendet ska utgöras av somatikplatser, eftersom de platser som ska ersättas på Midgården är just sådana. Behovet uppges vara 108 stycken. Det nya äldreboendet ska också fördelas på två huskroppar. Vardera huskropp kan då bestå av 54 somatikplatser.

Socialförvaltningen har också analyserat konsekvenserna av ett nytt äldreboende och ser behovet av att bedriva demensvård och korttidsvård sammanhållande. Alternativa lokaler och områden för dessa verksamheter finns och kan utredas vidare lyder deras yttrande till fullmäktige. För sammanhållen korttidsvård bedöms gamla lungkliniken som ett ytterst lämpligt alternativ. För sammanhållen demensvård bedöms även Erikslunds demensboende med möjligheter att överta hälsocentralens befintliga lokaler passa ändamålet bäst. I anslutning till nuvarande fastighet på Erikslund finns också tillgängliga ytor som dessutom eventuellt kan bebyggas för att ytterligare utveckla demensvården i området. Styrkan med sammanhållen demensvård är att personer med demenssjukdom har möjlighet att vistas i samma miljö hela tiden och Eriklunds demensboende bedöms också ha det största förutsättningarna. Socialnämnden ser också ett utökat behov av palliativvård, växelvård, utredningsplatser och mot den bakgrunden blir behovet av en sammanhållen korttidsvård tydlig. I dag skrevs patienter ut från sjukhuset som har ett omfattande vårdbehov av palliativ vård eller korttidsvård. Behovet av att rekrytera personal till specialistområdena demensvård och korttidsvård kommer att vara stort, men samtidigt tror arbetsgivaren att en sammanhållen vård inom dessa områden också underlättar rekrytering och ger bättre förutsättningar att vara en attraktiv arbetsgivare.

Socialförvaltningen har också genomfört konsekvensanalyser med berörda arbetstagarorganisationer med utgångspunkt att förändringen när det gäller det nya äldreboendet som blir privat sker genom så kallad verksamhetsövergång. De risker som lyfts fram sysselsättningsgrad, arbetsuppgifter och andra kollektivavtalsliknande förhållande. Konsekvenser som identifierades var bland annat att den befintliga hälso- och sjukvårdsorganisationen skulle skadas genom att täckningen på obekväm arbetstid försvårades väsentligt. Den konsekvensanalysen har också presenterats för kommunledningen varvid beslutet om att den personalgruppen inte kommer att ingå i en verksamhetsövergång. Kommunen behåller således sin befintliga organisation och den privata utföraren upprättar en egen organisation. Processen gällande verksamhetsövergången påbörjas till hösten när upphandlingen är avslutad genom att arbetsgivaren identifierar vilken personal som berörs av förändringen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om