Den bullerreducerande asfalten, så kallad "tyst asfalt", ska läggas på en sträcka av en kilometer, från Skapa och över den nya bron över Sävastån mot Boden.
I en skrivelse till Trafikverket, undertecknad av de boende närmast sträckan, framhålls de negativa aspekterna av bullerreducerande asfalt. Bland annat är livslängden betydligt kortare jämfört med vanlig asfalt och därmed avtar den bullerdämpande effekten snabbt. I skrivelsen hävdas också att spårbildningen blir ökad och därmed också olycksrisken.
Kostnadsökningen för valet av bullerreducerande beläggning på försökssträckan uppgår till cirka 50 procent jämfört med beläggningstyperna som läggs på övriga delen av sträckan Sävast - Boden.
Både säkert och billigt
- Vi som undertecknade skrivelsen förordar bullerplank för att få en säker och billig lösning, säger Ingmar Isaksson.
Det finns exempel i södra Sverige där bullerreducerande asfalt inte har fungerat så bra men även sådana som fallit väl ut.
- Vi gör det här för att se hur väl den här beläggningstypen fungerar i kallt klimat. All bullerreducerande beläggning fungerar sämre på vintern men då har man ju
snövallar som reducerar ljudet, säger Marcus Larsson, Trafikverket.
I skrivelsen hävdas att den bullerreducerande asfalten orsakar ökade utsläpp till miljön.
Inga fler partiklar
- Kravet på stenmaterialet i den här beläggningen är samma som övriga sträckan och bindningsmedlet har inga fler partiklar än annan asfalt, säger Marcus Larsson.