De vill hjälpa unga i sorg
”Det är läkande för barnet att inse att det inte är ensamt om att ha mist en nära anhörig”.Det säger församlingspedagog Elisabet Holmberg som tillsammans med prästen Anna Grenholm i Överluleå församling ska starta en sorgegrupp för barn och ungdomar.
Foto:
I gång efter jul
- Vi hoppas komma i gång med en eller flera grupper efter jul, säger Elisabet Holmberg.
Det handlar om att träffa barn och ungdomar i grupper utifrån ålder och vad de har
varit med om. Anna Grenholm ger exempel:
- En trettonåring och en åttaåring som båda har mist en förälder på grund av sjukdom kan ingå i samma grupp. Två 15-åringar av vilka den ena har mist en förälder genom självmord och den andra har mist en för-älder genom sjukdom hamnar däremot i olika grupper. De har varit med om olika saker.
Ingen behandling
Att möta andra som upplevt förlusten av en förälder, ett syskon eller någon annan nära anhörig är det viktigaste med grupperna.
- Det är inte frågan om terapi eller behandling utan om att mötas och prata om och på annat sätt bearbeta det som hänt.
- Barnet eller ungdomen inser att "jag är inte konstig, mina reaktioner är inte konstiga utan normala processer, andra har upplevt samma saker", säger Anna Grenholm.
En minnesburk
I sorgegrupperna får barnen och ungdomarna hjälp att göra berättelser; det här har hänt, så tänkte jag, så är det nu, så tror jag att det kommer att vara i framtiden.
Det handlar om berättelser i form av ord men också i form av teckningar och andra illustrationer liksom i form av till exempel en minnesburk som fylls med salt i olika färger.
- Olika minnen blir olika färger i burken. Mammas nybakade bullar får en färg, när jag gick på fotboll med pappa får en färg, minnet av att mamma drack får en färg...säger Elisabet Holmberg.
Hoppet återvänder
Hon berättar också om hur barnen får fylla cirklar med röd och svart färg - det röda är hoppets och glädjens färg och det svarta är sorgens färg. Med tiden brukar cirklarna bli mer och mer röda och mindre och mindre svarta. Hoppet och glädjen återvänder.
- Barnen och ungdomarna lär sig att leva med det som hänt och vågar hoppas och älska igen.
- Barns sorg är randig. De går in och ut ur sorgen. I leken kopplar de av och glömmer sorgen. De behöver leken. Tonåringar vill vara lika alla andra och inte avvika. De vill gå på bio och på skorea som vanligt. Vuxna är ledsna på ett annat sätt, säger Anna Grenholm.
Viktigt att inte ljuga
Att barn inte gråter betyder inte att de inte sörjer påpekar Elisabet Holmberg.
Anna Grenholm påpekar vikten av att inte ljuga för barn om dödsfall utan ha ett öppet samtalsklimat.
- Tonåringen märker om något fattas. Om mamma ljuger om pappas självmord så undrar tonåringen vad mer mamma kan ljuga om. Förtroendet går förlorat, säger hon.
Hon berättar också om en liten flicka vars mamma hängde sig: Flickan fick en annan förklaring till mammans död men långt efteråt kom hon en dag in med en strypsnara omkring sin hals och frågade: Hur dog mamma?
Elva teman
Barn tar ofta på sig skuld om mamma eller pappa är ledsna.
- De tror att "om jag är snäll med lillasyster så kanske mamma slutar vara ledsen". Om ett syskon har dött så kan barnet tänka att hon borde ha dött i stället för syskonet för att det var ett bättre barn.
- Det är viktigt att tala om för barnet att "det är inte ditt fel, vi är så glada över dig".
Sorgegrupperna tar upp elva olika teman: Min familj - vem dog? Sjukdomstid och begravning. Vad har blivit annorlunda? Känslor. Minnen. Vad hjälper? Mitt nätverk. Då, nu och framtiden. Vad händer efter döden? Att ta farväl av den döde/döda, av gruppen och av ledarna. Uppföljning - återträff.
Välkomnar alla
Anna Grenholm och Elisabet Holmberg tror och hoppas att det ska finnas intresse för sorgegrupperna.
- Vi välkomnar alla barn och ungdomar, inte bara de i vår egen församling. Det är de vuxnas möjligheter att skjutsa som får sätta gränserna. Vi kommer att hålla till i någon av kyrkans lokaler i Boden, säger Anna Grenholm.
Hon är noga med att påpeka följande sak:
- Det blir inga religiösa inslag i arbetet med grupperna.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!