Utrikesfödda kvinnor får hjälp att komma i arbete

Sofia Larsson är projektledare för Vägen till Yalla Boden - ett arbetsmarknadsprojekt för utrikesfödda kvinnor. Hon hoppas att det ska resultera i att Boden i allt större grad blir en kommun där man ser denna outnyttjade resurs som en tillgång.

Sofia Larsson har tidigare jobbat som integrationssamordnare på Bodens kommun och med asylsökande i Harads. "Vi behöver alla göra plats och öppna upp för grupper som riskerar att hamna i utanförskap.”

Sofia Larsson har tidigare jobbat som integrationssamordnare på Bodens kommun och med asylsökande i Harads. "Vi behöver alla göra plats och öppna upp för grupper som riskerar att hamna i utanförskap.”

Foto: LENA TEGSTRÖM

Boden2021-10-20 15:00

Projektet drivs av Coompanion Norrbotten i samverkan med Bodens kommun och bygger på "Yalla Trappan", som utvecklats i Malmö.

– De har bedrivit verksamhet i tio-elva år och startade Yalla Trappan på grund av att utrikesfödda kvinnor hade svårt att ta sig ut på arbetsmarknaden av olika anledningar, säger Sofia Larsson.

Syftet med den verksamheten var att vara en del i att skapa möjligheter och bredda arbetsmarknaden för kvinnorna, som var med.

– Det har gått väldigt bra för dem. Det har lett till att det startats flera andra liknande projekt runt om i landet och internationellt.

Sofia Larsson konstaterar, att Sverige tyvärr är Europas mest segregerade arbetsmarknad.

– Norrbotten inte är något undantag och vi behöver ta tillvara på arbetskraftsresurserna i vårt län för att möta de kompetensförsörjningsbehov vi har. Vi vill vara en del av lösningen.

Vägen till Yalla Boden startade i februari i år. De har under våren förberett verksamheten, som ska pågå i två år. I september drog de igång arbetet med deltagare och målet är att starta ett arbetsintegrerat socialt företag efter projekttiden där kvinnorna, som deltog i projektet, blir anställda.

De jobbar främst med dem som har försörjningsstöd och kvinnor som jobbar hemma. De har nu åtta deltagare. Målet är 40.

– Vi har 50 procent teori och 50 procent praktiskt arbete. Vi letar affärsben som vårt företag kan stå på i framtiden. Så just nu prövar vi verksamheterna matlagning, lokalvård samt återbruk och sömnad. Vi väver in språkintegrering, arbetsmarknadskunskap, samhällsinformation och hälsa, säger Sofia Larsson.

Alla deltagare har även en individuell plan, som följs upp.

– Det är viktigt för oss att se alla som en resurs, men med olika förutsättningar och behov. Här arbetar man 100 procent av sin förmåga. Vi har också en eftermiddag med entreprenörskap där vi pratar om demokrati och vikten av delaktighet, vad ett socialt företag är och hur vi tar oss dit.

En gång i månaden har hela gruppen stormöte där den diskutera och fattar beslut tillsammans.

– Vi försöker göra allt det vi pratar om i praktiken och ser redan nu goda resultat, säger Sofia Larsson.

Förutom Bodens kommun och Coompanion Norrbotten finansierar Europeiska socialfonden, Sparbanken Nord och Region Norrbotten projektet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!