De tar makten i Boden

Avgående Olle Lindström (M) kritiserar sin efterträdare, nye kommunalrådet Torbjörn Lidberg (S) för att inte vara kompetent:- Att Lindström skulle vara den enda utvalde får stå för honom, säger Lidberg.

Olle Lindström (M).FOTO: Kurt Engström

Olle Lindström (M).FOTO: Kurt Engström

Foto: Kurt Engström

BODEN2010-10-26 06:00
I går blev det klart att den socialdemokratiske oppositionsledaren blir nytt kommunalråd från årsskiftet. Förste vice ordförande i kommunstyrelsen blir vänsterpartisten Bosse Strömbäck och andra vice ordförande blir miljöpartisten Catarina Ask.
Valteknisk samverkan
Det är dessa partier som också bildade en valteknisk samverkan innan valet. Nästa månad ska ledamöterna i de olika nämnderna i Boden nomineras inför fullmäktigemötet i december.
- Vi är överens om tagen och ska förankra vårt samarbete i respektive styrelser. Socialdemokraterna hade redan bestämt att första namnet på partilistan blir kommunalråd och det var jag, säger Torbjörn Lidberg (S).
Roligt byta jobb
Han tycker det känns bra att ta över kommunalrådsjobbet efter moderaten Olle Lindström, 74, som suttit på stolen i åtta års tid.
- Det känns roligt. Vi socialdemokrater är tacksamma för det förtroende som vår politik fått. Vänstern blev vågmästaren för ett maktskifte. Med valframgången tycker jag de rödgröna hittat en bra majoritet att styra Boden med, säger Lidberg.
För moderaten Olle Lindström är det "inget bekymmer" att lämna över makten.
- Vi har ju haft en fantastisk fin utveckling de senaste åren och fått hit många företag, säger han.
Väljarnas förtroende
Däremot är Lindström mer orolig för kommunens utveckling när socialdemokraten Lidberg tillträder.
- Jag tycker inte att det tilltänkta kommunalrådet har den kompetens som behövs för att leda kommunen och koncernen som har en omsättning på två miljarder. Bra kontakter och nätverk är också viktigt för att klara av jobbet, säger Olle Lindström.
- Kompetensen får stå för Lindström. Jag tänker inte gå i polemik med honom. Jag tänker inte börja mitt nya jobb med att sätta betyg på mig själv. Jag är inte uppfostrad i den andan.
- Jag har själv varit förtroendevald i slutet av 1970-talet för mina arbetskamrater. Det är det största förtroende man kan få. Nu har vi rödgröna fått väljarnas förtroende medan alliansen i stället tappat i förtroendekapital, säger Lidberg.
Är det bittert att lämna kommunalrådsposten?
- Lite grand eftersom det är många saker som nöjesfältet, miljötekniskt centrum som inte utvecklats klart. Jag hoppas verkligen det nya styret tar stafettpinnen och fortsätter med en positiv utveckling, säger Lindström.
Han tänker inte bli heltidspensionär, utan fortsätter med sitt parti i opposition.
- Jag kommer nog att sitta kvar i fullmäktige och i någon bolagsstyrelse. Däremot lämnar jag över gruppledarskapet i fullmäktige till Johan Johansson. Han är partiets nya påläggskalv, säger Lindström, 74.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om