De tågar för tillgänglighet

Under lördagen genomfördes tillgänglighetsmarschen i Boden. Ett femtiotal gick i tåget.

Malin Lundström tycker att tillgängligheten måste bli bättre.

Malin Lundström tycker att tillgängligheten måste bli bättre.

Foto: Lena Leffler

BODEN2010-05-31 06:00
Marschen för tillgänglighet som anordnades av DHR (De handikappades riksförbund) och HSO (Handikappföreningarnas samarbetsorgan) anordnades för åttonde året i rad. I fjol var det Luleå som höll i marschen och i år var det Bodens tur. Vid 14-tiden på lördagen marscherade demostrationståget från Pumptorget upp till Medborgarplatsen där Karl-Lennart Eriksson, styrelsemedlem i DHR, höll tal.
Tandlösa regler
Han tog bland annat upp att marschen för tillgänglighet är en organisation som syftar till att införa en svensk lagstiftning som klassar otillgänglighet som diskriminering av personer med funktionsnedsättning. Enligt Eriksson har inte så mycket hänt under de tio senaste åren.
- I år skulle Sverige vara tillgängligt för alla. Men det är lika stängt och diskriminerat som det var tidigare. Jag tänker på bland annat arbetsplatser, restauranger, idrottsanläggningar, tåg. Välviljan räcker inte och vi har fortfarande lika tandlösa regler. Frågan är om Sverige kan öppnas för människor med funktionshinder, sade Eriksson.
Malin Lundström är rullstolsburen. Hon tycker inte heller att tillgängligheten i Boden blivit så mycket bättre.
- Visst, det har tillkommit någon ramp utanför någon affär men i det stora hela så finns det fortfarande mycket att göra för att öka tillgängligheten.
Sockerfritt alternativ
- I dag sitter en del hissknappar för högt upp. Jag besökte toaletten i dag på sta´n och då kunde jag inte titta mig i spegeln. Ofta finns det inte heller dörröppnare där det skulle behövas, säger Malin Lundström.
Lena Åberg är diabetiker. Hon tycker att en del affärer kunde erbjuda sockerfria drickor.
- Det går väl att ha hemma några stycken för så fort blir väl inte drickorna dåliga. Samma sak med fikabrödet ute på cafeérna. Det borde kunna finnas något sockerfritt alternativ. Finns viljan att förändra så borde det gå att ordna, säger Lena Åberg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om