De stillade oron
Ett 60-tal norrbottniska soldater finns i Afghanistan - mitt bland självmordsbombare och terrorattentat. Oron är stor bland de anhöriga som träffades i går i Boden.- Demokratin kan inte tas för given, säger Jerker Persson, stabschef på Camp Northern Light.
Överstelöjtnant Jerker Persson, 44 år, från Boden är stabschef på Camp Northern Light i Mazar-e-Sharif i Afghanistan. I går träffade han de norrbottniska soldaternas anhöriga tillsammans med Svenska Soldathems projektledare Andreas Philipsson, till höger. FOTO: Göran Ström
Foto: Göran Ström
"Vi rör om i getingboet"
Anhörigträffen hölls stängd för medierna men NSD fick en kort pratstund med överstelöjtnant Jerker Persson, 44 år, som tillfälligt är hemma i Boden på två veckors ledighet från sin tjänst som stabchef på Camp Northern Light i staden Mazar-e-Sharif.
- Valdagen verkar ha gått bra. Alla vallokaler som vi har ansvarat för i de fyra nordliga provinserna har varit öppna och allt har fungerat bra, säger Jerker Persson.
Tidigare i somras beskjöts den svensk-finska truppen och så sent som i går, under valdagen, utsattes en patrull med svenska soldater för en bombattack, dock utan personskador.
Nyligen var också två Luleåbor inblandande i en trafikolycka.
- Det är konsekvensen av att vi patrullerar i allt oroligare områden. Egentligen är det de afghanska säkerhetsstyrkorna som går in i områdena. Vi måste följa med, eftersom det är vårt uppdrag. Och rör man om i getingboet, blir konsekvenserna därefter, säger Jerker Persson.
"Valet är viktigt"
Torsdagens presidentval är det andra i Afghanistan sedan den USA-ledda invasionen 2001. Inför valet hoppades hoppades myndigheterna att 50 procent av de röstberättigade skulle delta. Ännu finns inga säkerställda uppgifter om valdeltagandet men det mesta tyder på låga siffror.
Hur kommer situationen att förändras i och med valet?
- Svårt att säga. Demokratin kan inte tas för given, det är en lång process.
Kan de anhöriga befara fler bombattacker framöver?
- Tidigare var det mer enstaka händelser, tyvärr har det blivit mer konkret nu. Vi är i Afghanistan just därför att terrorattacker förekommer. Därför kan vi inte undvika dem.
Samtidigt försöker stabschefen Jerker Persson att stilla de anhörigas oro. En viktig del i det är att soldaterna kan hålla regelbunden kontakt med sina nära och kära hemmavid.
- Det går bra. Alla kan ringa hem på daglig basis. Sen har vi internet, visserligen ingen jättebra "lina" men ändå fullt tillräcklig, säger Jerker Persson.
Andreas Philipsson är projektledare för Svenska Soldathemsförbundets anhörigträffar över hela landet. Sedan årskiftet 2007/2008 har riksförbundet SSHF ett statligt uppdrag att informera och stötta de anhöriga till soldater i utlandstjänstgöring.
Familjerådgivning
- Vi erbjuder bland annat professionell telefonrådgivning för de anhöriga tillsammans med psykologteam. Vi ger även möjlighet till parsamtal och kurser innan utlandstjänstgöringen för att stärka relationerna mellan soldaterna och deras partners.
- Vi har även familjerådgivning. Det handlar om att ha förståelse för varandras vardag. Att vara anhörig hemma, kanske med två barn, kan också vara oerhört stressande, säger Andreas Philipsson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!