De sista värnpliktiga rycker in

I går var sista rycket på I 19. Livkompaniets soldater blir sista kullen att få göra värnplikten i Boden.- Vi kanske skulle ha behövt lite styrketräning innan vi ryckte in, skojar Dennis Lindberg, Trångsviken.

Plugga behöver men även göra i lumpen på soldatinstruktionen. Dennis Lindberg har ju tiden framför sig. " Jag och Dennis har gått i samma klass på högstadiet. Det är kul att vi nu träffas i lumpen" säger kompisen Daniel Högström. FOTO: Kurt Engström

Plugga behöver men även göra i lumpen på soldatinstruktionen. Dennis Lindberg har ju tiden framför sig. " Jag och Dennis har gått i samma klass på högstadiet. Det är kul att vi nu träffas i lumpen" säger kompisen Daniel Högström. FOTO: Kurt Engström

Foto: Kurt Engström

BODEN2010-01-12 06:00
Det är spänning i luften och förväntan är stor bland de 47 nyinryckta värnpliktiga på Livkompaniet. Nu väntar nya vänner, nya kläder och ny säng. Livsoldaterna ska utbildas för att betjäna insatsberedda styrkor på I 19.
- Det är klart det känns lite pirrigt i magen att mönstra in. Jag visste inte att vi bara var två tjejer förrän precis nu, säger Alberina Nikqy, 21.
Hon kommer från Kosovo men har bott i Boden i många år.
- Jag bor bara 400 meter från logementet, men jag tänker sova på logementet med de andra för att bättre smälta in i kamratgänget och slippa hamna utanför, säger Alberina Nikqy.
Nu väntar pluggandet
Inne på logementet finns fyra sovsalar och i en av dessa sitter Dennis Lindberg, Trångsviken, djupt försjunken i häftet soldatinstruktion. Han verkar ha lyssnat på insatsplutonchefen löjtnant Lars-Erik Drugge:
- Vi ska lära er stå, gå och bete er. Läs boken flera gånger för det kommer prov på det här!
- Det gäller att börja plugga direkt. Det finns inget annat val. Däremot har jag inte tränat kroppen speciellt mycket så värnplikten kan bli ett litet helvete för mig, liksom att bädda sängen. Vi får se hur långt jag tar mig, hoppas ändå fram, säger Dennis Lindberg.
Luleåbon Kristian Eriksson däremot vill att det ska bli riktigt tungt, från första dagen till den sista.
- Jag vill ha en ordentligt utmaning. Det ska vara mycket att göra så man inte sitter och slappar. Mina föräldrar är glada att jag har något att göra, säger han.
En som tar lumpen lite med en klackspark är bodensaren Jens Ahlbäck.
- Har man långkalsonger och Helle Hansen då klarar man sig. Jag jobbade som garderobpojke innan jag ryckte in. Det är bättre att göra lumpen och se det som en merit om det ändå är lågkonjunktur. Jag jagar mycket och det ska bli en kul upplevelse att få skjuta mycket, säger Ahlbäck.
Han räknar liksom de övriga livkompanisoldaterna med att fullgöra hela den elva månader långa värnplikten. Enligt major Martin Hasselström kan soldaterna avbryta om de vill redan den 1 juli.
- De som är här vill göra värnplikten och då är nog alla tillräckligt motiverade att stå tiden ut, säger han.
Säcken
En riktig hårdkörare blev det också efter lunchen. Då hämtade livsoldaterna ut sin militära utrustning med allt från uniform, kängor och underkläder och sängkläder. Före de fick vila upp sig skulle också utrustningen i säckarna bäras till gymnastiksalen för att kontrolleras.
- Vi får se om vi överlever lumpen. Det här var riktigt, riktigt svettigt, säger Dennis Lindberg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om