Uppdrag: Få utrikesfödda att vaccinera sig

Hela Sverige brottas just nu med utmaningen att få resterande grupper att ta sina sprutor mot covid-19. I Boden arbetar under september månad tre vaccinationsmotivatörer för att nå de utrikesfödda, en grupp som kommit på efterkälken.

Mujtaba Faizi, Essayas Neguse och Hassan Mohamed har ställt i ordning ett bord med fika utanför Migrationsverket för att locka till sig besökarna att komma och prata vaccin med dem.

Mujtaba Faizi, Essayas Neguse och Hassan Mohamed har ställt i ordning ett bord med fika utanför Migrationsverket för att locka till sig besökarna att komma och prata vaccin med dem.

Foto: Ulrika Vallgårda

Boden2021-09-22 18:30

Det är förmiddag utanför Migrationsverkets entré när de tre vaccinationsmotivatörerna fäller ut sitt bord och dukar upp kakorna de tagit med.

När människor går ut och in till myndigheten passar de på att prata med dem och fråga om de har vaccinerat sig mot covid-19. Förutom svenska och engelska behärskar Hassan Mohamed somaliska och flera andra språk, Essayas Neguse tigrinja och arabiska och Mujtaba Faizi persiska och dari.

– Vi frågar om de har vaccinerat sig. Om de har gjort det så ger vi beröm, och har de inte det så frågar vi varför. Många svarar att de inte vet och då säger vi att det är jätteviktigt både på grund av deras egen säkerhet och andras, för det är vinter snart och då kan det öka igen, säger Mujtaba Faizi.

En kvinna från Eritrea stannar till och pratar. Hon fick sitt vaccin medan hon var i Spanien, berättar hon.

En ung afghansk man avböjer. Han lever svart i Sverige och vill inte riskera att hamna med sitt namn i rullarna. 

Nästa person som stannar till är Hammod Bassam från Irak. Essayas Neguse berättar för honom att de flesta covidsjuka som ligger på sjukhus i Sverige idag är ovaccinerade.

– Jag tycker det är jättebra för folk med vaccin. Jag ska tänka på det, säger Hammod Bassam.

Trion arbetar uppsökande och ger information om vaccination på hemspråket. De har besökt asylboenden, kyrkor, skolor, stått utanför Coop, på Sveafältet, i gallerian, hos Jobbcenter och på andra platser där det rör sig många utrikesfödda. Om det behövs erbjuder de hjälp med att boka tid, att ta sig till vaccinationslokalen och att följa med och tolka.

Just här utanför Migrationsverket är det enkelt, eftersom regionen har en drop-in-mottagning i huset mitt emot.

Åsa Hällström, vaccinationssamordnare, tycker att samarbetet fungerar bra.

– Jag kan inte säga några siffror än, men vi kan se att det kommer flera utrikesfödda nu än när vi själva ringde och skickade brev.

I sitt hemland arbetade Essayas Neguse med hiv-programmet för katolska eritreanska kyrkan. Nu arbetar han åt Jobbcenter och som cirkelledare hos ABF och blev därigenom rekryterad till uppdraget att bli vaccinationsmotivatör. 

Mujtaba Faizi är annars cirkelledare i ABF och blev intresserad när han hörde att de behövde någon persisktalande som kunde informera om vaccinet.
– Det finns många som vill ta vaccin, men också folk som är lite rädda och inte vill. Då ger vi så mycket information som möjligt och berättar om fördelarna, säger han.

Hassan Mohamed började informera om vaccinet på ideell basis redan i januari i år. Han gjorde bland annat en video om sig själv när han vaccinerade sig och delade i sociala medier. Han är från Somalia och kom till Boden som 14-åring. I vanliga fall arbetar han som projektledare hos Nykterhetsrörelsens bildningsverksamhet.

– Jag är väldigt aktiv i föreningslivet, känner mycket folk och har koll på läget bland somalierna i Norrbotten. Jag visste att det fanns ett gap mellan utrikes- och inrikesfödda när det gäller vaccination, så jag har själv gått in och tagit ansvar för att informera, berättar han.

Han tycker att insatsen de arbetar med nu är bra.
– När det gäller den här målgruppen är det bättre att prata med dem än att skicka brev från myndigheter.

Däremot tycker han att en månad är för kort tid för att hinna nå ut till alla.

De vaccinerar sig minst

Bodens kommun har fått medel från länsstyrelsen för att anställa tre coronainformatörer på halvtid under september månad. 

De ska fungera som en länk till en målgrupp som vaccinerar sig i mindre utsträckning än andra.

I juli i år rapporterade Folkhälsomyndigheten att den största andelen vaccinerade återfanns bland personer med hög inkomst, oavsett födelseland.

Lägsta vaccinationsgraden var det bland utrikesfödda personer med låg inkomst, 50 procent.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!