De minskar läkarbristen i Sverige och Boden

De har olika bakgrund, men samma mål - att jobba som läkare i Sverige. Det råder läkarbrist, inte minst på hälsocentralerna runt om i Norrbotten. Två underläkare från Grekland gör sin ST-tjänstgöring på Sandens hälsocentral och jobbar där tillsammans med en neurokirurg från krigets Syrien.

TRIVS. Kheraldin Hasans ser för närvarande ingen möjlighet att verka som neurokirurg igen. "?Närmsta stället ligger i Umeå. I Sunderbyn finns ryggkirurgi, så det är en möjlighet, men jag trivs bra här på Sanden. Vi är ett bra kollektiv."

TRIVS. Kheraldin Hasans ser för närvarande ingen möjlighet att verka som neurokirurg igen. "?Närmsta stället ligger i Umeå. I Sunderbyn finns ryggkirurgi, så det är en möjlighet, men jag trivs bra här på Sanden. Vi är ett bra kollektiv."

Foto: Lena Tegström

BODEN2017-06-01 07:30

Det skiljer mycket mellan dem precis som det är med människor, men framför allt deras bakgrund i det här sammanhanget. Themistoklis Bellos och Epameinondas Skouloudis rekryterades på Sverigedagarna i Aten våren 2016 när de var nyutexaminerade underläkare.

Neurokirurgen Kheraldin Hasan flydde från kriget och knackade själv på hos Sandens hälsocentral för att få jobb. Han har ingen förhoppning att återigen kunna arbeta som neurokirurg, utan vill bara få sin svenska legitimation så att han kan jobba som läkare i Sverige.

Themistoklis Bellos och Epameinondas Skouloudis gör sin specialisttjänstgöring till distriktsläkare på Sandens hälsocentral i Boden. De kom till Sverige förra hösten.

Kheraldin Hasan har tidigare varit på Sunderby sjukhus samtidigt som han läste svenska för invandrare. Genom Region Norrbottens samarbete med Migrationsverket och Arbetsförmedlingen fick han praktik på sjukhuset. Sedan ett par års tid söker myndigheterna upp vårdutbildad personal bland asylsökande. Vid den tidpunkten hade Kheraldin Hasan fått uppehållstillstånd och väntade på att få återförenas med sin familj i Boden.

Nu bor han där tillsammans med sin hustru, som är förskollärare, och deras fyra barn. Sedan februari har han en sex månader lång provanställning för att få godkänd legitimation.

I Grekland är det ett överskott på vårdpersonal. Många har gått sin utbildning i Slovakien. Epameinondas Skouloudis förklarar att många vill bli läkare men att utbildningsplatserna inte räcker till i hemlandet. Det är svårt att komma in.

– Jag ville studera utomlands. Från början var tanken att läsa till apotekare i England.

Ett tag funderade han också på att bli veterinär innan han bestämde sig för läkaryrket.

Themistoklis Bellos pappa är läkare och hans förebild. Han har velat gå i faderns fotspår sedan barnsben. Men för att komma in på läkarutbildningen i Grekland måste man göra flera inträdesprov i olika ämnen. Han påbörjade istället en ingenjörutbildning och gick två år, men säger att han inte var lycklig. Alternativet blev att studera till läkare i Slovakien, eftersom studierna där är på engelska.

Enligt Epameinondas Skouloudis är det mellan 1 000 och 2 000 grekiska studerande på universitetet i Bratislava per år till olika utbildningar.

– Vi exporterar läkare. På Sverigedagarna berättade de att de kan hjälpa oss att hitta en tjänst och jobb här.

– De var väldigt hjälpsamma, hjälpte oss att flytta hit och hitta en bostad. Landstinget har en väldigt kompetent personalavdelning. De hjälper till med alla möjliga saker, allt från att ordna med svenskt id-kort till att börja som ST-läkare, säger Themistoklis Bellos.

Han tycker det är bra för då kan de fokusera mer på annat, såsom att lära sig det svenska systemet och börja ge tillbaka.

– Det är en bra arbetsmiljö här på Sanden. Jag vet inte hur det fungerar på andra hälsocentraler, men här är vi som en enda stor familj, säger Themistoklis Bellos.

På frågan hur de klarat kylan och den kalla vintern, svarar han att de inte haft så mycket fritid att hinna tänka på det. EpameinondasSkouloudis tillägger att det var snö i Slovakien.

– Men inte så mycket som här, menar Themistoklis Bellos.

Snarare är det dock mörkret som är ett bekymmer.

Livet här är så klart annorlunda mot studentlivet och kulturen där hemma. Han är glad att han har en vän. De gör saker tillsammans som att gå på gym och laga mat. De är lite förvånade över att allt stänger klockan 18. Med ett leende säger Themistoklis Bellos att det gjort dem till "master-chefs".

När Kheraldin Hasan kom hit var det inte självklart att han skulle jobba som läkare. Det viktigaste var att bo och leva i fred, borta från kriget i hemlandet. I Syrien hade han jobbat åtta år som neurokirurg och även om det inte är det primära, så vill han fortsätta att verka som läkare.

Det kan inte vara lätt?

– Om man vill är det inte svårt, men som systemet nu är verkar det inte som att man vill att vi ska jobba här.

Förra våren ändrades patientsäkerhetsförordningen utifrån nya EU-direktiv, vilket innebär att Socialstyrelsen har stärkt språkkraven. Men Sverige har infört hårdare regler än i princip alla andra EU-länder. Det framgår av ett uttalande i Läkartidningen av Roger Augustini, som driver rekryteringsföretaget Formatio. På grund av det riskerar EU-läkarna att bli färre här i Sverige.

Kheraldin Hasan känner flera läkare som skulle vilja jobba i Sverige, de flesta färdigutbildade inom olika specialiteter, men förklarar att de nya reglerna gör det svårt.

– Först måste man vänta på uppehållstillstånd och lära sig svenska. Jag kan tycka att det är dåligt för Sverige, eftersom det behövs fler läkare här.

Han bedömer att det är ett slöseri. Epameinondas Skouloudis anser också att det är galet. Även han har många vänner som är läkare och tandläkare, som skulle vilja jobba i Sverige.

Kheraldin Hasans ser för närvarande ingen möjlighet att verka som neurokirurg igen.

– Närmsta stället ligger i Umeå. I Sunderbyn finns ryggkirurgi, så det är en möjlighet, men jag trivs bra här på Sanden. Vi är ett bra kollektiv.

Han vill stanna i Boden och säger att Sverige ligger här, inte i Stockholm.

– Jag känner mig mer som svensk här och har svenska vänner på riktigt.

Det absolut svåraste, uppger Kheraldin Hasan, är det svenska uttalet. På jobbet pratar de bara svenska med varandra . Klart att ett helt nytt språk ibland leder till missförstånd. Han skulle vilja att när någon är "onöjd", för att han inte kunnat förklara allt, kommer till honom och berättar det för att kunna klara ut vad man är missnöjd med.

Themistoklis Bellos upplever att det finns personer som är skeptiska till utländska läkare.

– Och unga läkare, inflikar Epameinondas Skouloudis och tillägger att något som de själva reagerat på är kontakten med Försäkringskassan.

– Vi skriver intyg att en patient på grund av sjukdom inte kan arbeta, men Försäkringskassan accepterar det inte.

– De vill ha kompletteringar som är svåra att göra, säger Themistoklis Bellos.

På frågan var de tror att de befinner sig om ett år, svarar Epameinondas Skouloudis:

– Jag ska stanna i Sverige, åtminstone några år.

Han vill bli klar med sin ST-tjänstgöring. Hans flickvän och Themistoklis Bellos syster tar snart läkarexamen. Tanken är att flickvännen också ska komma hit och jobba om det finns möjlighet.

Om några år ser sig Themistoklis Bellos som färdig distriktsläkare med arbete i Sverige, men sedan vad framtiden bär med sig, det vet man aldrig säger han.

Namn: ThemistoklisBellos

Ålder: 28

Bor: Luleå

Familj: Singel

Kommer från/utbildad i: Grekland/Slovakien

Nuvarande tjänst: Påbörjat ST-tjänstgöring till distriktsläkare

Namn: EpameinondasSkouloudis

Ålder: 26

Bor: Luleå

Familj: Flickvän, studerar medicin i Slovakien och snart färdigutbildad underläkare

Kommer från/utbildad i: Grekland/Slovakien

Nuvarande tjänst: Påbörjat ST-tjänstgöring till distriktsläkare

Namn: Kheraldin Hasan

Ålder: 44

Bor: Boden

Familj: Fru och fyra barn

Kommer från/utbildad i: Syrien

Nuvarande tjänst: Påbörjat sin provtjänstgöring för att få sin läkarlegitimation i Sverige, neurokirurg

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!