De kartlägger jobbsökande flyktingars meriter

Just nu kartläggs ukrainska flyktingar som vill jobba i Boden. Merparten av de som anmäler sig är högutbildade.Den som håller i uppdraget åt Jobbcenter är samordnaren Kristina Wikslund. "Vår prioritet just nu är att hitta pedagoger som resurs i skolan", säger hon.

Samordnaren Kristina Wikslund och Marit Hemphälä, yrkesvägledare på Jobbcenter samarbetar kring kartläggning av arbetssökande ukrainska flyktingar men även asylsökande med arbetstillstånd. " Vi har fått in ett fyrtiotal personer, men siffran ökar allt eftersom kartläggningen görs", säger Wikslund.

Samordnaren Kristina Wikslund och Marit Hemphälä, yrkesvägledare på Jobbcenter samarbetar kring kartläggning av arbetssökande ukrainska flyktingar men även asylsökande med arbetstillstånd. " Vi har fått in ett fyrtiotal personer, men siffran ökar allt eftersom kartläggningen görs", säger Wikslund.

Foto: Lena Leffler

Boden2022-04-27 14:22

Det finns ett uppdrag från centrala krisledningsnämnden i Bodens kommun till Jobbcenter att kartlägga nyanlända ukrainare som vill komma ut i arbete. Det uppdraget gäller även asylsökande med arbetstillstånd. Kristina Wikslund är utlånad från Lärcentrum för att arbeta som samordnare för kartläggningen av utrikesfödda vuxna. Hon jobbar tillsammans med jobbcenters studieyrkesvägledare Märit Hemphälä och deras arbetsmarknadskonsulenter som tar över för jobbmatchningen för de kartlagda personerna. 

– Jag kan språket eftersom jag kommer själv från Ryssland. Jag har arbetat med kartläggning både som samordnare och biträdande rektor för Sfi, svenska för invandrare, på Lärcentrum. Så jag har erfarenheten och även tillgång till bra nätverk mot andra myndigheter som exempelvis AF. Alla bitar underlättar just möjligheten att komma ut på arbetsmarknaden för utlandsfödda, säger Kristina Wikslund.

undefined
Märit Hemphälä, yrkesvägledare på Jobbcenter i Boden, ingår också i kartläggningsgruppen för ukrainska flyktingar som vill hitta jobb.

Yrkesvägledaren Märit Hemphälä kopplas in när det gäller studier eller betyg som ska skickas in för bedömning.

– Jag hjälper flyktingar som vill ha information om studier eller sina papper skickade till UHR, det är Universitets - och Högskolerådet. Om man har en högskoleutbildning så kan man validera den och se vad den jämförs med i Sverige. Ibland behöver även betygen översättas om de är på ukrainska, säger hon.

Gruppen är nu inne på sin tredje arbetsvecka.Första arbetsveckan gick åt till att samla in information vad de ukrainska flyktingarna kan behöva för att kunna bli anställningsbara men även vad arbetsgivarna bör veta för att anställa dem. 

– Det är vissa regler som gäller för massflyktsdirektivet. Därför har vi förberett lathundar, dels för flyktingar och dels för arbetsgivare. Vår samordningsgrupp ska vara ett stöd för arbetsgivare i anställningen. All pappersexercis ska vi hjälpa till med liksom kontakt med Skatteverket, säger Kristina Wikslund.

Just nu sammanställer hon även slags informationsbank vilka kompetenser som finns bland de arbetssökande. 

– Flyktingarna får fylla in en enkät om sin kompetens och betyg. Sedan kommer de till mig på besök och själva kartläggningsarbetet kan börja.

undefined
Kristina Wikslund, som är anställd som biträdande rektor på SFI, är själv uppvuxen i Ryssland. "Många av dem som kartläggs saknar engelska som andra språk."

Enligt Kristina Wikslund finns förståelse från flyktingarna att de yrken som de haft i hemlandet kanske inte är gångbara i Sverige.

– Då är de beredda att utbilda sig till något nytt men det är inte lätt eftersom de inte har rätt till komvux enligt massflyktsdirektivet, säger Kristina Wikslund.

Bodens kommun har inte gjort någon beställning utan gruppen har gjort en prioritetsordning utifrån en prognos att det är just gruppen pedagoger som kan bli efterfrågade i första hand. Femton lärare, samtliga kvinnor, finns anmälda.

– Beställningen har kommit från rektorer som vill få igång skolundervisningen för flyktingbarnen. Det blir pedagoger som kan tala engelska i första läget, för långt ifrån alla gör det. Jag har träffat några personer och rekommenderat en för arbete, säger Kristina Wikslund.

Av de 34 andra som anmält sig finns en del ekonomer, ingenjörer, läkare och en sjuksköterska.

– Det handlar om ingenjörer för statistik och analys liksom transportsystem. 24 av de 32 sökande är kvinnor.

Bakgrund

494 flyktingar från Ukraina har boendeplats i Boden, merparten kvinnor och barn. I och med att massflyktsdirektivet har aktiverats när det gäller flyktingar från Ukraina är det Migrationsverket som har ansvar för att ta emot flyktingar, pröva rätten till uppehållstillstånd och anskaffa bostad under den tid som direktivet gäller. När uppehållstillstånd har erhållits har flyktingarna rätt att jobba, barnen har rätt till skolgång och dessutom finns rätt till grundläggande sjuk- och tandvård.

undefined
Flyktingar i Lviv, Ukraina.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!