De hittade död kanin på 4H-gården

Kompisarna Engla Hansson-Iggström och Ebba Ekberg hittade en död kaninunge på 4H:s smådjurfarm i Boden.- Den andra ungen var svårt medtagen för det fanns varken mat och vatten. Det var jättehemskt, säger elvaåringarna.

Engla Hansson-Iggström och Ebba Ekberg tillsammans med den kaninunge som de tog tillbaka från smådjursfarmen." Vi tycker det är hemskt att en av våra kaniner dog och den andra kaninen också var nära att stryka med."

Engla Hansson-Iggström och Ebba Ekberg tillsammans med den kaninunge som de tog tillbaka från smådjursfarmen." Vi tycker det är hemskt att en av våra kaniner dog och den andra kaninen också var nära att stryka med."

Foto: Lena Leffler

Boden2011-10-07 18:49

Englas mamma Anna-Karin Hansson-Iggström är upprörd över det inträffade. Den dåliga kaninen togs hem av flickorna och vårdades hemma hos familjen Hansson-Iggström.
? Kaninungen har efter en natts vård kvicknat till men är fortfarande väldigt tunn som ett skelett. Det som gjorde mig argast var att det här sker på en 4H-gård som ska vara ett föredöme hur man sköter djur, inte vansköter dem, säger Anna-Karin Hansson-Iggström.
KaninkusinerFlickorna berättar att de brukar gå och titta på de tre månader gamla dvärgvädurskaninerna som blivit skänkta för tre veckor sedan till smådjursfarmen 4H av en bekant. Englas kanin är pappa till kaninungarna.
? Vi kom till smådjursfarmen i onsdags för vi ville kika på de söta kaninerna. När vi tittade in i buren, så låg den ena kaninen så konstigt på golvet. Den andra kaninen satt ovanpå och hade kurat ihop sig som en boll. Jag förstod att den ena kaninen var död för när jag lyfte på den var kaninen helt livlös, säger Engla Hansson-Iggström.
??Jag började gråta, för det var så hemskt, säger Ebba Ekberg.
De berättade för Kenneth Karlsson, ansvarig för 4H-gården, som var där just då att kaninen var död. Enligt Englas mamma som också pratade med Karlsson så var det en ung tjej som ansvarade för djuren.
??Det fanns tolv andra kaniner där men dessa hade mat och vatten, säger tjejerna.
"Inga kommentarer"
??Jag vet inget om några döda kaniner. Jag har inga kommentarer alls, säger Kenneth Karlsson, när NSD frågar honom om händelsen med flickorna.
Familjen Hansson-Iggström kommer att prata med kaninungens riktiga ägare, för tillbaka till smådjursfarmen ska inte djuret om de får bestämma.
Bodens nya 4H-klubb är inregistrerad hos Riksförbundet Sveriges 4H. Det första mötet hölls i april 2010 och då fanns fem medlemmar. I dag finns inga medlemssiffror. NSD sökte ansvarig på riksförbundet som bara är i tjänst tre dagar per vecka.
??Det pågår ingen verksamhet där för jag har inte sett någon verksamhetsberättelse än. Den gamla 4H-klubben gick i konkurs. Jag tycker det är tråkigt när djuren inte sköts som de ska. Länsavdelningen sköter bara utbildningsbiten och klubbarna sin egen verksamhet. Det har jag inget med att göra, säger länskonsulent Benny Ståhl, Vuollerim.
Har inte betalat
Hälge gård i Umeå har sålt fyra får till 4H i Boden för 6 500 kronor men ännu inte fått betalt. Bodens kommun liksom kyrkan har skrivit ett nyttjanderättsavtal för marken som gäller tills vidare sedan förra sommaren för smådjursfarmen.
Klubben har fått 10 000 kronor av Bodens kommun 2010 och även sökt bidrag med 85 000 för renovering och drift av smådjursfarmen samma år. Nyligen ville även klubben ha 20 000 för att bygga ett vindskydd och andra byggnationer.
??Klubben har bara fått 10 000 kronor. I år har det inte blivit några pengar eftersom det har varit oklart med organisationen och planeringen av verksamheten. Vi vill ha en redovisning, säger Christer Nilsson, kultur- och fritidsförvaltningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om