Glassfabriken som körde igång i maj i fjol ligger granne med Petterssons Chark. Företaget ägs av Emma och Sebastian Gröndal som anställde Julia Grönberg för att experimentera fram glassmaker.
– Jag fick kreativ frihet att hitta smaker som passade ihop med varann, säger Julia.
Arbetskompisen Amanda Nilsson började under våren.
– Jag ska fortsätta plugga till hösten men kommer fortsätta hoppa in när det behövs, säger hon.
– Det känns fint att ha någon att dela ansvaret med och diskutera glassmaker. Ägarna låter oss driva verksamheten. Vi får också äta glass varje dag, som är så gott.
Innan media dyker upp har tjejerna hunnit hälla den färdiga glassmeten i formar.Grunden i smeten är mjölk, grädde, ägg och socker med naturliga smaktillsatser. Mjölken och grädden hettas upp och äggen och sockret vispas ihop med en stor industrivisp.
– Vi kan då kontrollera för hand hur mycket luft det kommer in i smeten. Ju mindre luft ju mer glass för pengarna och en mer mätt köpare, säger Julia Grönberg.
Glassortimentet är tio grundsmaker beroende på säsong.
– Favoriten är gräddknäck med choklad. Den står för majoriteten av försäljningen. Den görs med karamelliserat socker så den får en lite knäckig smak med chokladknappar i, säger Julia.
– Även vanilj och choklad går också alltid bra, säger Amanda.
Under medias besök får vi följa tillverkningsprocessen när jordgubbsglassen tillverkas.
– Förra året tog vi in en jättestor mängd jordgubbar men i år har varit ett sämre bärår, säger Julia.
Jordgubbssmeten finns redan klar i formar som först kyls ned för att få en temperatur som glassmaskinen klarar av. I maskinen körs smeten i tio minuter. En full sats smet blir ungefär 45 liter vilket ger 125 glassförpackningar.
– Vi förpackar själva all glass i pappersförpackningar eller i en större färdig form för glass som är förbeställd som sedan kyls, säger Julia.
Tegelbrukets glass var med på Noliamässan i Piteå i år där man sålde bland annat paltglassen som först gjordes som beställning åt Järnspisens Matbod i Piteå.Själva basen i glassen är vanilj och brynt smör. Sedan är det fyra stekta paltbitar och en lingonsås med kardemumma.
– Folk blir lite nyfikna och tappar nästan halkan när vi förklarar vad som är i glassen. Många vill ha en kula för att testa. Efteråt tycker de flesta att glassen var jättegod.