Gamla Länsservices verksamhet är grundbulten i Region Norrbottens materialhantering. Härifrån skickas toapapper, sprutor och all annan förbrukningsmaterial som behövs vid sjukhusen och andra vårdenheter.
Bodensaren Marcus Hemström Ekh började vikariera på förrådet och blev fast anställd 2017 efter att han skaffat truckkort.
De sex lagerarbetare som varslades om uppsägning i somras och fått sluta vid jultid har varit anställda sju år eller kortare. Det handlar om fyra tjänster inom lagerverksamheten och två tjänster på hjälpmedel.
– Hanteringen av personalen har varit fruktansvärt dåligt. När omställningen skulle genomföras skickade det ut massmejl till alla som jobbade inom Region Norrbotten att söka om sina befintliga tjänster. Sedan gick man ut specifikt och skrev att vi inom lager och material inte fick göra det. Då kändes det som att bli kapad vid knäskålarna att vi var de enda som inte hade en chans att jobba vidare inom regionen. Även om det inte påverkar min situation nu, så vill jag få det sagt.
Vad var arbetsgivarens motivering till det?
– Det finns ingen och det har inte gått att få något svar. Skyddsombudet har bara fått veta att vi ska jobba klokare och det kommer att lösa allt. Det finns ingen struktur bakom neddragningarna. Vi försvinner fyra från lagret men det är två stycken som ska fortsätta efter oss. Redan där blir det mindre folk, säger 29-åringen.
Norr Media pratat pratar även med en besviken 61-årig anställd som blev kvar efter strukturomställningen. Han är utkastad på lagret från kundtjänsten trots sina höftbesvär.
– Jag var lagerarbetare när jag började, men gick sedan in på kundtjänst där jag varit i tolv år. Min titel ändrades inte till kundtjänstassistent, så nu räknas jag som lageranställd igen. I första läget av omställningen när man tog in konsulter så skulle jag på kundtjänsten tillhöra inköp och upphandling. Men sedan när det andra och slutgiltiga beslutet kom tvingades jag ut på lagret.
– Det som är värst för mig är att jag väntat i två år på en höftledsoperation som ställts in på grund av pandemin. Jag vet att jag inte kommer att klara av att gå 12 000 steg varje dag får då kommer jag få jätteont. Efter några dagar på lagret började det värka i knät för att jag belastade så snett, säger 61-åringen.
Den anställde sjukskrev sig då och har även varit i kontakt med sin doktor.
– Min doktor tycker det är fruktansvärt att min arbetsgivare behandlar mig på det här viset innan jag får operera höften. Det finns två alternativ för mig, antingen hittar man ett administrativt jobb eller så måste jag vara sjukskriven till operationen.
De anställda som sagts upp har fått hjälp från omställningsfonden. Marcus kommer att försöka sysselsätta sig fram till hösten 2022 när han ska börja spelutbildningen i Sävast.
Hur känns det?
– Både spännande och oroligt eftersom man inte vet vad som väntar en runt hörnet, säger han.
Samtidigt är oron stor för hur hans arbetskamrater som är kvar ska påverkas. Personalen anser inte i dag att det finns marginaler att minska på styrkan och följden kan bli en pressad arbetsmiljö.
– Stämningen har inte varit den bästa och efter neddragningen är botten nådd. Jag vet kommer alla kommer få slita mycket för att bibehålla den kvalité, som vi har strävat efter att få ha kvar på arbetet, säger Marcus Hemström Ekh.