Vi backar fyra år bakåt i tiden. När kompisarna startade sitt byggföretag så var målbilden att man skulle gro varsamt tillsammans med sina kunder.
– Vi hade sagt upp oss och var livrädda att vi inte skulle ha några jobb alls, men det visade sig vara tvärtom, säger Petter Sundqvist.
– Först fick vi lite småjobb och sedan kom en byggboom vilket vi får vara tacksamma för med facit i dag. Vi har haft många projekt under uppstartsfasen. Så det är väl egentligen kanske framöver som vi sätts på prov i mer ovissa tider, säger Tomas Nyberg.
Båda växte upp i Unbyn och jobbade tillsammans i tidig ålder. Det var så de lärde känna varandra.
– Ingen av oss har gått byggprogrammet. Vi har väl istället tagit med oss vår livserfarenhet ihop med de arbeten vi haft tidigare, säger Petter Sundqvist.
Han har jobbat hos Lundqvist Trävaror i Piteå och Tomas har kört hjullastare och grävmaskin.
Båda flyttade hem igen för några år sedan med sina familjer.
– När vi köpte hus i Unbyn blev det jobbigt att pendla till Piteå. Tomas var väl också i ett vägskäl och ville testa sina vingar, säger Petter.
– Så jag sa åt Petter att "ska vi bara göra något tillsammans och köra", säger Tomas.
Under åren har personalstyrkan växt. I dag har Unbyggarna fyra anställda och just nu även en sommararbetare och en inhyrd snickare.
– Vi har snickare som kan göra lite av varje och en som är anläggare, säger Tomas.
Unbyggarna erkänner att de sällan annonserar. Man ser deras vita och svarta bilar med loggan svischa förbi runt fyrkanten.
– Vi ser oss som ett Bodenföretag. För oss är den allra bästa marknadsföringen när våra kunder pratar gott om de projekt som vi utför. Vi har inte musklerna för att bli jättestora utan vi kommer att växa varsamt och låta våra projekt tala för oss, säger Petter.
Nyligen satte byggföretaget upp en stor rundloge på hembygdsområdet i Boden.
– Det var ett specialprojekt. Våran kärnverksamhet är att fokusera på komplementsbyggnader som garage, maskinhallar, industrilokaler, enklare villor och framförallt fritidshus typ sommarstugor och fjällstugor, säger Petter Sundqvist.
Utöver byggsidan så utför man även plattsättningar och mindre infrastrukturprojekt.
– Hittills har vi varit väldigt flexibla vad vi bygger och hur vi bygger. I vissa fall gör vi allt från första spadtag till överlämnande av nyckel likt en hustillverkare men vi kan också sätta upp väggarna och takstolarna och sedan fara vidare. De finns köpare som gärna vill snickra själva och då får de göra det, säger Tomas.
2022 var företagets omsättning uppe i 13,5 miljoner och förhoppningsvis ska den öka tack var det nybyggda industrihuset på 420 kvadrat på en köpt skogstomt.
– Vi har alltid haft ett tydligt mål att vi ska bygga något eget. Vi funderade först om vi skulle ha en tomt på industriområdet i sta´n men tycker att det är bra att vi har vårat "tillhåll" hemma i byn, säger Tomas Nyberg.
– De flesta av våra kunder är i Luleå och Boden. Så att ligga i Unbyn är strategiskt bra, säger Petter Sundqvist.
Enligt honom beror årets investering dels på att man vill bli en mer attraktiv arbetsgivare och dels öka kapaciteten som byggmarknaden kräver. Så i hallen blir det en egen produktionslinje där man tillverkar väggblock och byggmoduler.
– Det blir otroligt kostnadseffektivt och vi kan ta på oss projekt som kräver mer kapacitet. Målet är också att skapa möjligheter till framtida samarbeten med företag som andra skulle kalla konkurrenter, säger Petter.
På den egna tomten ska det även upp en separat byggnad med fikarum och kontor men byggnaderna hamnar utanför kommunens verksamhetsområde för vatten och avlopp.
– Så vi måste borra en egen brun och ska även köpa en flisanläggning. Så allt spillvirke vi får ut från fabriken kan vi flisa och elda. Så att det genererar värme, säger Tomas Nyberg.
Industrihusets utseende har varit viktigt.
– Vi ska inte se ut som en stor vit sockerbit med platt tak som står i skogen när folk åker förbi på vägen. Hallen ska se ut som en gård med falurött och pannplåt, säger Tomas Nyberg
– Vi bygger allt i lantlig stil för vi vill att byggnaden ska smälta in med den omgivning som finns. Vi kallar oss ett landsbygdsföretag. Då är det inte mer än rätt att vi bygger i trä också, säger Petter Sundqvist.