De blir rika på livet på landet

Sofia och Anders Hedlund och deras son Elias, som snart fyller fem år, flyttade in i huset i Sörbyn vid årsskiftet. "Vi kanske inte blir stormrika på banken, men vi kanske blir rikare på ett annat sätt."

KOMPIS. Elias Hedlund, fem år, har en trogen vän i hunden Ceasar, tolv år.

KOMPIS. Elias Hedlund, fem år, har en trogen vän i hunden Ceasar, tolv år.

Foto: Pär Bäckström

Boden2016-02-16 16:07

SÖRBYN

Familjen har gjort en lång resa som inte gjordes i en handvändning.

– Beslutet att flytta hit har vuxit fram, säger Anders.

– Vi bestämde oss att göra det före Elias börjar skolan. Jag tror att det blir tuffare sedan, säger Sofia.

Hon är ursprungligen från Boden men flyttade till Anders i Vårgårda 2002. De träffades genom internet.

– Ni "skypade", säger Elias.

Nja, svarar pappa Anders, det fanns ju inte då. Men att Sofia flyttade till honom och inte han till henne berodde på omständigheterna. Hon var precis klar med studierna och han hade fast jobb. Samtidigt säger Anders att han aldrig riktigt funnit sig till rätta inne i samhället. Han bodde på landet som grabb. Bästa kompisen var en 50-årig mjölkbonde. Han berättar att han inte riktigt förstod hur man skulle leka i stan när de flyttade in till samhället. Där finns inga djur och ingen traktor att köra.

Däremot trivdes Anders Hedlund fruktansvärt bra här upp. De har tagit för vana att åka upp ett par gånger per år, sommar och vinter.

– Jag tycker inte om myggen, deklarerar Elias.

Sofia säger att det är naturen som göra att de trivs, men också tempot, tillägger Anders.

– Det trivs jag väldigt bra med.

Anders har alltid velat tillbaka till landet, men först tog familjelivet över. Han och Sofia köpte ett hus, en 30-talsvilla, som de renoverade. De gifte sig och sedan hämtade de Elias.

Elias berättar att pappa och mamma kom till Seoul i Korea och fnissar när han ska berätta att Anders fick köpa nya byxor.

– Vi skulle träffa Elias för första gången, han var 16 månader då. Jag ville vara finklädd och hade tagit med mig ett par byxor i tweed. De var ju alldeles för varma. Det var ju 32 grader varmt där då. Jag köpte nya, men det var varmt ändå.

Anders började sedan springa allt fortare i ekorrhjulet. Han jobbade som tankbilschaufför på en liten firma där lojalitet till arbetsgivare, arbetskamrater och kunder gjorde att han inte ville lyssna på kroppens signaler om behovet av att trappa ned på tempot. Samtidigt hade Sofia gått tillbaka till jobbet på heltid efter föräldraledigheten eftersom hon blivit tillförordnad butikschef. Inte ens när Anders kollapsade på jobbet och fick domningar i ansiktet förstod han allvaret. Efter ett par dagar jobbade han som vanligt igen.

– Jag hade svårt att gå ned i tid och kunde aldrig vara ledig. Elias var mer på förskolan än han var med oss. Det kändes som vi alla var trötta när vi kom hem och skulle vara tillsammans. Vi kände att vi måste göra något, för så här ska det inte vara.

Anders tänkte tillbaka på sin uppväxt - tryggheten och friheten han upplevt på landet. Han ville ge Elias det. Dessutom är paret intresserade av självhushållning. De började letade efter en gård.

– Prisläget är ju helt annorlunda här uppe, men egentligen missade vi först den här gården, för den annonserades ut som villa. Först när vi kom hem igen såg vi den och skickade dit svärföräldrarna.

De köpte den osedd.

– Ja, förklarar Sofia, vi hörde oss ju för om trakten.

De valde Sörbyn och Gunnarsbyn för att det är en levande landsbygd.

– Det finns ett stort engagemang. En levande landsbygd är otroligt viktigt, även för Sverige. Vår självförsörjningsgrad är väldigt låg. Det är ett skrämmande kortsiktigt tänk. Skulle det hända något, som en naturkatastrof, krig eller vad som helst så är transporterna det första som fallerar. Om vi binder upp oss på så mycket import blir vi väldigt sårbara, säger Anders.

Familjen Hedlunds nya hem ligger precis i utkanten av Sörbyn. Elias har nära till kompisar samtidigt som tanken på att ha djur för självhushållning känns möjlig för familjen. De har en ladugård och kanske kommer det att stå ett par fjällkor där så småningom. En ras de tycker är värd att bevara. Anders är dessutom intresserad av hästkörning. Så det är inte omöjligt att det blir ett par nordsvenskar också på gården.

– Men vi har bara varit här en månad, inflikar Anders.

Han vill inte romantisera det liv man levde förr. Det kunde vara slitsamt. Men det var ett annat liv.

– Vi har aldrig lönearbetet så mycket som idag. Mycket kretsar kring jobb och pengar. Min mamma var hemma och det var en trygghet. Ingenting säger att vi inte kan göra tvärtom, säger Anders.

Sofia Hedlund har nämligen fått ett jobb, på Sörbyn turism och konferens, och har helt bytt bransch. Tidigare jobbade hon på Systembolaget.

– Det här känns som en brytpunkt och jag ville prova något nytt, säger hon.

Anders har fortfarande mycket föräldraledighet att ta ut och säger att tanken att leva på mindre men mer närvarande finns inom räckhåll.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om