Två tjejer på 25 elever. Kim Milbers och Selma Einarsdottir sticker ut i datasalen på Boden Business Park. Här håller Sveriges enda yrkesutbildning inom indiegaming till och eleverna sitter fokuserade framför skärmarna.
– Just nu gör vi ett 2D-plattformsspel. Man ska hoppa och samla saker, säger Kim Milbers.
Speldrömmarna har funnits sedan hon var liten och att flytta från Stockholm till Sävast när hon blev antagen till spelutbildningen var inga konstigheter.
– När jag har ett mål är det det som drar, jag vill in i spelbranschen. Jag gillar spel och att skapa sina egna spel är ännu coolare. Den här utbildningen är perfekt för här kan jag göra allt. Vara kreativ, designa och programmera. Det är häftigt, säger Kim Milbers.
De tillhör första kullen elever på utbildningen och har nu bott i Sävast i två månader.
– Det känns redan nu som att vi har gjort mer här än på hela gymnasiet, det är jättekul! Jag rekommenderar verkligen den här utbildningen om man är spelintresserad, säger Selma Einarsdottir som flyttat upp från Varberg för utbildningen.
Hur är det att vara enda tjejerna på utbildningen?– På ett sätt är det bra för oss eftersom vi får uppmärksamhet hela tiden. Vi syns när man kommer in i klassrummet, vi sticker ut. Men det borde bli mer jämställt och komma in fler tjejer, det hoppas jag verkligen att det gör. Det är synd att det bara är jag och Kim här, säger Selma Einarsdottir.
Hur kan man locka fler tjejer hit?– I dag finns det inte så många spel för ungvuxna, 20 år och uppåt. Det fokuseras mer på de som är yngre, 10–15 år. Där är det sådana här ”dress up-games”, där man lockar håret och fixar sig. Det kom ett spel för något år sedan som fokuserade på en ungdomlig tjej och hennes liv i skolan. Det körde många tjejer, man kunde relatera till det. Det är nog mer sådana spel man måste göra för att locka fler tjejer till att spela, säger Kim Milbers.
– I indiespelet Freedom-planet är det bara tjejer som huvudkaraktärer. De som gjorde spelet tyckte att det var för många spel där det bara var killar, säger Selma Einarsdottir.
Behövs det fler spel med kvinnliga huvudkaraktärer?– Ja, spelbara tjejkaraktärer som har en roll, inte bara står där i bakgrunden, säger Selma Einarsdottir.
– Man får tänka mer på hur spelet går till, så det inte bara är en tjej som är snygg och går runt och skjuter. Det finns många sådana spel, det är tråkigt. Man kan till exempel göra ett spel som utspelar sig som en historia, du är en karaktär, en spion eller ett djur, säger Kim Milbers.
Vill ni stanna i Norrbotten även efter utbildningen?– Det beror på vad det för det finns för erbjudanden när vi kommer ut i arbetslivet. Men om jobben finns här stannar jag absolut, säger Kim Milbers.
– Samma här! Det är jättefint här och skolan har mycket kontakter. Det verkar finnas spelutvecklare här som är intresserade av oss på utbildningen. Jag flyttade ju upp ända hit så jag är absolut beredd att flytta för jobbet, jag tycker det är värt det så länge jag får hålla på med det jag vill, säger Selma Einarsdottir.
Studierektor Lars Lundqvist är stolt över satsningen på nya indiegamingutbildningen och menar att den breddar regionens utbildningsutbud. Däremot tycker han att det finns mer att göra för att få utbildningen jämställd.
– Antalet tjejer i spelbranschen ökar vilket är bra. Både tjejer och killar spelar, så det är en förlust om vi inte får en blandning även bland de som utvecklar spelen. Vi har mer tid till nästa marknadsföringsrunda och vår målsättning är att få fler tjejer att söka. Vi vill ha en mix av kön, ålder och bakgrund, säger Lars Lundqvist.