Socialdemokraten lämnar uppdragen som ordförande för Arbetsmarknads- och utbildningsnämnden och Bodens arbetarekommun, ledamot i Bodens kommunfullmäktige och kommunstyrelse. Maken Hans-Lennart Bruun (S) slutar också som vice ordförande i KFU-nämnden.
– Vi valde Karlstad för att komma närmare familjen som bor i närheten. Min man kommer därifrån och vi har också bott i Värmland innan vi flyttade till Norrbotten, säger Bruun.
Pandemin har fått många att tänka igenom var man befinner sig i livet.
– Planen har hela tiden varit att flytta från Boden efter mandatperioden när vår dotter Märta tagit studenten från estetprogrammet. Under pandemin har vi fått jättemycket tid att reflektera över vad vi ägnar tid åt och vad som är viktigt och det är vår stora familj. Givetvis har det påverkat oss i vårt beslut. Idag vet ingen hur långt livet är och hur mycket tid man har så varför skjuta upp någonting som vi alla längtar efter.
Lösningen blir att dottern Märta börjar om på Estetprogrammet i Karlstad.
– Det var hennes eget val, för till hösten kanske hon kan sjunga och spela ihop med andra. Då var det också ett bra läge för oss alla att flytta nu.
Sara Nilsson Bruun är 51 år och maken Hans-Lennart är några år äldre.
– Vi jobbar båda några år till. Ska man bryta upp och börja på ett nytt ställe så bör man tänka på det också. Det blir ju inte lättare att kliva in i nya sammanhang och nya karriärer när man blir äldre, säger hon.
Har du något jobb?
– Ja, som rektor på Kroppkärrsskolan med 400 elever i Karlstad som är en F-6-skola. Jag ska ansvara för mellanstadiet och en rektorskollega för lågstadiet. Det känns jättelyxigt att vi är två som delar på ledarskapet.
Hur känns det?
– Det känns jättespännande, för de senaste åren har jag jobbat mest på övergripande nivå med rektorer. Jag har en längtan tillbaka till elever och personal.
I mitten av juli går flyttlasset. Familjen Bruun kommer att sälja sitt hus i Boden och flytta in i en hyreslägenhet i centrala Karlstad.
– Det känns som vi skalar ned allt i boende, engagemang och uppdrag. Det tror jag också den här pandemin har hjälpt till med. Vad är det man hela tiden springer efter och måste man springa så fort, säger Sara.
Har det varit tufft att vara politiker?'
–Nej, det har varit fantastiskt roligt och lärorikt. Att göra skillnad har alltid varit min drivkraft. Nu när jag provat politiken så kan jag väl ärligen säga att störst skillnad gör man närmare eleverna och i klassrummen. Politik är de stora penseldragen med mål och resurser och det jag skulle önska är man den politiska vägen kunde göra en större skillnad.
Det blir ingen politik efter flytten?
– Nej. Det är väl ingen hemlighet att jag jobbat jättemycket i mina politiska uppdrag, vilket varit slitigt eftersom jag även behållit min tjänst i Älvsbyn under tiden. Nu ska det bli skönt att bara fokusera på en sak. Jag ska även börja sjunga i kör och ha ett fritidsintresse vilket känns jätteroligt.
– Värmland är en stor kulturbygd. Min man Hans-Lennart som är musiker längtar också efter att kunna spela ihop med andra, ett behov som också vuxit under pandemin. Det kommer att finnas jättemånga speltillfällen framöver för honom vilken han verkligen uppskattar, säger Sara Nilsson Bruun.