Därför är Drottninggatan avstängd

Driftledningscentralen stängde i går kväll av järnvägsövergången efter Drottninggatan i Boden för bil- och busstrafik. Överfarten öppnas först om några dagar på grund av reparationsarbete av skev räls.

Avstängd korsning

Avstängd korsning

Foto:

BODEN2010-09-02 09:49

Tågtrafiken får endast köra förbi järnvägsövergången i 10 kilometer i timmen.Skälet till avstängningen enligt Trafikverket är felaktig spårvidd eller skev räls mitt på järnvägsöverfarten.
För en tid sedan var det långa väntetider vid samma järnvägskorsning. Enligt Bosse Björklund, operativ chef på driftledningscentralen i Boden berodde det på att ett tåg spårat ut vid Statoil och skadat rälsen.
- Då fick också tågen köra sakta förbi korsningen vilket innebär väldigt långa väntetider. Kör man tåget i tio kilometer förbi korsningen, för att inte spåra ur mot normalt 90 kilometer i timmen så måste bommarna vara ner i minst 20 minuter innan bussar och bilar kan ta sig över.
- Vi har därför kommit överens med Bodens kommun för att slippa arga bilister i långa köer och trafikstockningar att stänga överfarten tills felet är åtgärdat och även meddelat lokaltrafiken som ändrat sina turer, säger Björklund.
Nödåtgärd på spåren
Entrepenören InfraNord ska enligt Björklund göra en nödåtgärd på spåren som gör att Trafikverket kan köra tåg på järnvägsspåret ett år framåt.
- Under tiden ska det planeras in det stora jobbet när man byter ut hela järnvägsövergången. Jag tror att nödåtgärden kan göras i helgen så då kan det bli max fyra dagars stängning av överfarten. Vi får mer detaljer under torsdagen, säger Bosse Björklund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om