Dansbandsprofilen från Boden: "En ren käftsmäll"

Thomas Deutgen, dansbandsprofil från Boden, rasar mot regeringens covidstöd på 150 miljoner kronor. ”En ren käftsmäll. Det känns som ett hån både mot dansbandsbranschen och hela nöjes- och kulturlivet", säger han.

Exbodensaren Thomas Deutgen har skrivit brev till kulturminister Amanda Lind."150 miljoner är väldigt lite pengar till nöjsbranschen. Som dansbandsprofil kan jag inte låt bli att ryta till", säger han.

Exbodensaren Thomas Deutgen har skrivit brev till kulturminister Amanda Lind."150 miljoner är väldigt lite pengar till nöjsbranschen. Som dansbandsprofil kan jag inte låt bli att ryta till", säger han.

Foto: Josefin Wiklund

Boden2021-01-23 07:00

I ett brev som skickats till kulturministern Amanda Lind skriver Thomas Deutgen att han är förvånad över stödbeloppet och misstänker att det kanske gått lite fort i hanteringen.

– Jag tycker beloppet på 150 miljoner rimmar väldigt illa med regeringens argumentation om hur viktigt kultur- och nöjeslivet är. Inte minst landets dansband och arrangörer som redan nu hänger på ”en skör tråd”.

– Det finns redan en enorm oro i dansbandsbranschen, särskilt med tanke på att just dans är det sista nöje som kommer tillåtas då själva avsikten med dans är att okända människor ska kunna vara nära varandra, säger Thomas Deutgen.

Han har själv kollat upp siffrorna för hur stor dansbandsbranschen är. Den omsätter 600-700 miljoner kronor årligen och sysselsätter 150 band, då är även duoband inräknat. 

– Vi pratar om närmare 9000 danstillfällen årligen fördelat på över tre miljoner människor som går ut på dans.Så det handlar om väldigt mycket människor. Det är ingen liten bisyssla som 1000 personer i Värmland ägnar sig åt. Det är mer än vad som besöker en elithockeymatch på ett år. Då brukar alla sportintresserade bli tokiga. Jag har fått så många mejl när jag säjer det. Hur kan det stämma?Jo, det är faktiskt sant, säger Thomas Deutgen.

Stödet har kunnat sökas med start i mars 2020 för nöjesbranschen. 760 miljoner kronor låg ansökningarna på i första omgången och 370 miljoner fördelades ut. För juni-september låg ansökningarna på 1,8 miljarder och då fördelades 400 miljoner. Nu är man nere i 150 miljoner som ska ut för oktober-december. 

För såväl stora kulturaktörer som dansband är hösten och vintern normalt sett en synnerligen produktiv period som kulminerar med julshower, julkonserter och julbord.

– Då kan man ändå förstå att 150 miljoner för årets återstående månader som är otroligt intensiva nöjes- och kulturmånader verkligen inte är några pengar. 

Thomas Deutgen har skrivit under brevet till Lind som talesperson för dansbandsbranschen.

– Jag kan inte låta bli att som känt ansikte ryta till för jag har mycket kontakt med band och arrangörer och vet vilken situation som är just nu. Däremot har jag ingen koll om fler i Nöjessverige protesterat eller om det är bara jag som ropat lite i det tysta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!