Dans med hjärträddning på samma besök

Dans - men även hjärt- och lungräddning.På samma ställe.- Björknäs vårdcentral vill visa upp och marknadsföra vår verksamhet, säger chefen och distriktsläkaren Karl-Johan Westborg.

Vårdcentralschefen Karl-Johan Westborg kollar ögontrycket på Maggie Karlsson. "Det här var det inget fel på", säger han.

Vårdcentralschefen Karl-Johan Westborg kollar ögontrycket på Maggie Karlsson. "Det här var det inget fel på", säger han.

Foto: Lena Leffler

BODEN2012-02-19 15:50

Under söndagen hade vårdcentralen öppet hus. Maggie Karlsson var där med sin syster för att göra ett ögontest och kontrollera blodtrycket.

- Ögontestet var bra. Testet görs för att kolla trycket på ögon, framför allt för att upptäcka grön starr, säger Westborg, som skötte undersökningen.

Undersköterskan Sofia Rautila stod och delade ut nummerlappar till provtagningen, som även omfattade blodsocker och blodtryck.

- Just nu har vi 26 i kön, säger hon.

Merparten av besökarna första timmen var pensionärer som även roade sig med att få information om e-hälsa, hjärt- och lungräddning.

Tedans och fika
Boden Kungsbro Rotaryförening hade även ordnat tedans och fika.

- Pengarna från fikaförsäljningen skänker Rotary till drogförebyggande arbete, säger Olle Dahlqvist.

Han prövade även att utföra hjärt- och lungräddning under överseende av läkaren Aase Wisten, från Sunderby sjukhus.

- Det som skiljer i dag jämfört med förr är att man gör fler kompressioner, trycker mot hjärtat. Förr var det 14 tryckningar, i dag gör man 30 stycken.

- Det är inte lika viktigt med inblåsningarna mellan tryckningarna om det är något som folk är oroade över att behöva göra.

- Om det finns en hjärtstarter så kan man också använda den. Hjärtstartern ger instruktioner hur man ska gå tillväga, säger Wisten.

9 000 patienter
Läkarsekreteraren Eva Larsson hade också dukat upp ett bord där besökarna kunde teckna sig som patienter hos Björknäs vårdcentral.

I dag har Bodens vårdcentraler tillsammans ungefär tio gånger fler patienter än nystartade privata vårdcentralen Åkerbäret som har 3 000 patienter i dag.

- Visst innebär privata alternativ konkurrens, men vi har inte sett så stor skillnad vad gäller Björknäs vårdcentral trots det fria vårdvalet. I dag har vi knappt 9 000 patienter och dessa jobbar vi för att behålla även i fortsättningen, säger Karl-Johan Westborg.

Eget nätverk 26,4%
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om