Bodens kommun har brottats många år med tillståndet i Bodensjöarna och Vittjärvsträsket. Under en lång tid har kommunen genomfört en rad åtgärder för att minska näringsbelastningen på Svartbyträsket, som fortfarande kan drabbas av algblomning vid långa, varma och soliga perioder under sommaren då det dessutom är vindstilla.
Sedan ett par år tillbaka bedriver kommunen ett LOVA-projekt, som omfattar Svartbyträsket. LOVA står för lokala vattenvårdsåtgärder. Syftet är att minska övergödningen i Östersjön.
– Det var först 2015 som man kunde söka LOVA-pengar till åtgärder här i Bottenviken, säger Sara Chlot, miljöhandläggare.
– Det lilla kan påverka det stora. Även om Boden inte är en kustkommun påverkas det som händer här havet. Vi vill att algblomningen i Svartbyträsket ska upphöra och tar små steg för att nå dit. Alla måste hjälpas åt att ta till vara på den viktiga livsnerv som sjöarna i tätorten utgör, säger Cecilia Kvibacke.
Kommunen fick pengarna för att genomföra en sammanställning av alla vidtagna åtgärder och har beräknat var näringsbelastningen kommer ifrån till sjön. Nu är de huvudsakliga källorna dagvatten, odlings- och skogsmark.
– Sammanställningen gav svar på var det sker mest belastning, säger Sara Chlot.
Kyrkogårdsbäcken bidrar med en stor andel av närsalterna i sjön. Utifrån det vill kommunen som nästa steg i projektet anlägga en damm i bäckens avrinningsområde. Länsstyrelsen beviljade nyligen 130 000 kronor, vilket är hälften av de stödberättigade kostnaderna.
– Med de begränsade resurser vi har så ger det här möjlighet att växla upp arbetet, säger Cecilia Kvibacke, som tycker det är spännande att genomföra ett pilotprojekt.
Sara Chlot förklarar att kunskapen om effekterna av den här typen av dammar här uppe i norr med det kalla klimat som råder är begränsad.
– Vi kommer att gräva en damm med en djupare del, cirka 1-1,5 meter djup. Där kommer fosfor och kväve som är bundet i partiklar att kunna sjunka till botten. I den grundare delen av dammen kommer det att vara växtlighet som tar upp det som inte är bundet av partiklar. Vi kommer använda växter som finns här och dammen blir cirka 1000 kvadratmeter stor, säger Sara Cloth.
De kommer att göra provtagning före och efter att de anlagt dammen både uppströms och nedströms. Den uppföljande provtagningen kommer att genomföras under ett par års tid och kommer även att ske i sjön.
– Vi har också besiktning av Bodensjöarna och Vittjärvsträsket under sommaren som vanligt, säger Cecilia Kvibacke.