Han står utanför det inhägnade området som omringar det brandhärjade historiska kanslihuset. Carl-Henrik Melin har sitt rum i huset bredvid chefen I 19.
– Det är förstås oerhört tråkigt. Kanslihuset var inte bara vår arbetsplats, den har också ett stort militärhistoriskt värde och många av oss har minnen som är starkt kopplade till byggnaden, säger överste Nils Johansson, regementschef vid I 19.
Byggnaden togs i bruk 1907 i samband med att Bodens fästning var klar.
– Det intressanta är att delar i botten på kanslihuset är stenar som sprängdes ur berget för att bygga fästningen. Bodens regementen bildades också i samband med att fästningen byggdes. Så det är en bra bit över hundra år som man har nyttjat den här historiska byggnaden, säger Melin.
Kanslihuset har också inhyst Nils Johanssons företrädare som regementschefer och en stor mängd kultur- och konstföremål i byggnaden. Karl XII-rummet, som egentligen heter Karolinerrummet, invigdes på nyårsdagen 1937 och består av de unika takmålningarna, där varje målning representerar ett slag som regementet deltagit i.
– Lyckligtvis har vi tagit hand om det mesta inför renoveringen men i ett av rummen på mässen, som kallas för Karl XII-rummet, fanns den unika takmålning som tyvärr gått förlorad, säger Johansson.
Karl den XIIs dödsmask hann också plockats ut från rummet medan möblerna från 1900-talet har brunnit upp. Rummet skulle inte röras under renoveringen. Renoveringen var väl genomtänkt och mycket i Fortifikationsverkets hus skulle återställas till dess ursprungligliga skick.
– Arkitekterna hade tittat på tidstypiska färger och material när kanslihuset byggdes. Det är en fördel att det finns underlag men det blir aldrig samma sak som förr, säger Melin.
Hur mår alla i dag?
– Det känns sorgligt givetvis och det är nog en känsla vi delar med bodensarna. Vi hoppas givetvis att byggnaden kan återskapas eller byggas upp igen. Tills vidare får personalen arbeta i sina tillfälliga byggnader på I 19 området.
Ni flaggar inte på halv stång?
– Nej, det gör vi inte även om det kanske skulle kännas rätt i hjärtat. Traditioner och historia är viktigt för den militära verksamheten och för regementet, säger Carl-Henrik Melin.