Dagar med kultur i rallyfart

Åtta dagar i rad kommer Boden att bjuda på ett fartfyllt program i kulturrallyt.- Utbudet är fantastiskt. Vi hoppas att folk ska besöka minst ett arrangemang varje dag, säger kultur- och fritidschefen Leif Nordström.

Foto:

BODEN2008-10-07 06:00
Nu på lördag invigs kulturrallyt av landstingsrådet Kent Ögren och kultur- och fritidsnämndens ordförande Göran Ahlman på Saga. Kulturrallyt anordnas för femte året. Först ut var Kalix som kom på namnet.
Tvekade aldrig
- Vi tvekade aldrig att säga ja då vi blev tillfrågade. Det är en fantastisk möjlighet att visa vårt kulturutbud i Bodens kommun. Jag blev själv överraskad hur mycket det finns att välja på, säger Nordström.
- Vi har valt att lägga kulturrallyt just på hösten för det vänder sig inte till turister utan till de som bor här, säger Kristina Eriksson, landstingets divison kultur och utbildning.
De byar förutom centralorten som finns representerade i kulturrallyt är Harads, Svartlå, Gunnarsbyn, Lombäcken, Unbyn. Åskogen och Svartbjörnsbyn. Huvudarrangörer är landstinget och Bodens kommun som delar på arrangörskostnaden som ligger på 200 000 kronor.
Thomas Di Leva
- Det är föreningarna som skapar allt själva och vi trycker bara på alla knappar. Många program hålls också utanför tätortens salonger. Under våren har vi haft fyra, fem möten där vi samlat olika kulturföreningar och sedan har kultursekreterarna sammanställt vad som kommer med. Vi har också plockat med speciella konserter som med Thomas Di Leva men även Piteå kammaropera, säger Leif Nordström.
Totalt finns det med 65 offentliga programpunkter, sedan tillkommer också skolkonserterna med Norrbotten Big band.
Trädälskare
Invigningsdagen bjuds det på konsert med Bodens storband och Elisabeth Melander. Filmen " Trädälskaren" som har galapremiär den 12 oktober av Haradsbon Jonas Selberg Augustsén är något som Nordström vill lyfta fram liksom att kören Voces Bodenses, sjunger " Mamma Mia" i Lombäckens byalokal. Det mest orginella är nog en "knappafton" i Svartlå.
- Knappar är väl inte så vanligt, men något som folk ägnar sig åt. Det kan också kallas kultur som mycket annat, säger Ingrid Granberg, kultursekreterare i Boden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om