Coronasäkrat gymnasium: "Lång lista på åtgärder"

Sånglektioner utomhus, extra städning, plexiglas och handsprit. Skolstarten är annorlunda på gymnasiet i år.

Uppmaningar om att hålla avstånd och en plexiglasskiva framför disken är åtgärder som vidtagits i biblioteket. Ändå kan det bli lite trångt berättar bibliotekarien Emelie Petterson.

Uppmaningar om att hålla avstånd och en plexiglasskiva framför disken är åtgärder som vidtagits i biblioteket. Ändå kan det bli lite trångt berättar bibliotekarien Emelie Petterson.

Foto: Ulrika Vallgårda

Boden2020-09-01 16:30

– Vi har gjort en väldigt lång lista på åtgärder som vi har vidtagit, för det finns ju ingenting vi hellre vill än att ha eleverna här, säger Ewa Olausson, rektor vid Björknäsgymnasiet i Boden.

Hon är glad att äntligen få möta sina elever igen efter flera månaders distansundervisning.  Hon är säker på att eleverna känner likadant.

– De uppskattar skolan extra mycket nu. Att träffas och se varandra är en viktig del av lärandet. Det är bra att kunna ha de praktiska ämnena på plats och att träna sig på att redovisa för grupp. Men de sociala mötena är viktiga oavsett vilket program och vilket ämne det gäller.

Alla åtgärder är genomgångna med Regionens smittskydd. Skolan har sett över tiderna för lunchraster och övriga raster och gjort fler köer i matsalen. De har ställt ut handsprit på strategiska platser och anlitat extra städ – en person som enbart går omkring och ytdesinficerar handtag, lysknapper och ledstänger. De har satt upp skyltar om att man ska hålla avstånd och en plexiglasskiva framför disken i biblioteket, även om bibliotekarien Emelie Pettersson är lite skeptisk till hur mycket det hjälper.

– Det kommer ju så många på en gång. Jag säger åt dem, men de ställer sig överallt runt disken.

Rektorerna har uppmuntrat lärarna att ha undervisning utomhus på innergårdarna. Idrottsundervisningen är utomhus och de har tillgång till flera extra omklädningsrum på Björknäsvallen.

Någon regelrätt distansundervisning har de inte längre. Däremot om lärare är hemma med milda symptom kan de lägga ut arbetsuppgifter hemifrån på eleverna.

Klassrummen är öppna i den mån det går för att minska stockningar i korridorerna. 

– Vi har även glesat ut möblerna i klassrummen, men det vi inte kan göra något åt är att det är 32 elever i varje klass. Det blir trångt, säger Ewa Olausson.

Tvekade ni att öppna skolan?

– Nej, vi har längtat efter den här dagen. Men sedan är man så klart orolig för att det ska hända något.

Bussfärderna till och från skolan har de inte sett som något problem än så länge. Många cyklar eller åker moped. 

– Det stora problemet är inomhus på rasterna och särskilt runt skåpen.

Har ni lyckats motverka trängseln?
– Man kan säga så här: Alla kanske inte gör som de blir tillsagda. Många elever upplever inte att de är i riskzonen och att socialt distansera sig är svårt. Så det gäller att tjata och uppmuntra – att det inte är sig själva de ska skydda, utan andra.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!