Civila får tillgång till skyttestadion

Bodens kommun och Norrbottens regemente, I 19, har kommit överens om att civila får träna jaktskytte och avlägga jaktprov på Rödbergets skyttestadion.

Kommunen och försvaret har enats om Rödberget. Göran Ahlman, Jan Mörtberg, Olle Lindström och Leif Nordström gläds åt överenskommelsen.FOTO: Lena  Leffler

Kommunen och försvaret har enats om Rödberget. Göran Ahlman, Jan Mörtberg, Olle Lindström och Leif Nordström gläds åt överenskommelsen.FOTO: Lena Leffler

Foto: Lena Leffler

BODEN2009-12-16 06:00
Under åren har det stängts ett antal skjutfält runt Boden och skytteverksamheten har koncentrerats till Rödberget.
För två år sedan biföll kommunfullmäktige en socialdemokratisk motion om att bygga ett samlat skyttestadion på Mjörsöberget.
Men platsen visade sig vara mindre lämplig och projektet stannade av. Att bygga anläggningen skulle också kosta elva miljoner kronor.
Billigare alternativ
En billigare lösning, enligt ordförande Göran Ahlman, blir det däremot att kunna samnyttja de moderna och upprustade banorna vid Rödberget.
Avtalet mellan kommunen och försvaret gäller i två år och efter avtalstidens slut kan det förlängas med ett år
i taget.
- Vi måste ta ansvar för skattebetalarnas pengar och det känns bra att tillgodose behovet från skytteklubbarna på Rödbergets anläggning, säger Olle Lindström, kommunalråd.
I 19 i första hand
Bodens kommun rådgör med berörda föreningar och samordnar kontakten med I 19.
Avtalet gäller från maj till augusti och tiderna ska fördelas på ett bokningsmöte i april.
- Jaktskyttet, som inte omfattas av den frivilliga skytterörelsen, får träna en vardagkväll i veckan samt del av eller hela helgdagar.Uppkommer behov för
I 19 bryts utlåningen till kommunen. Men även planerade större evangemang påverkar kommunens tider, säger kultur- och fritidschef Leif Nordström.
Till stöd för soldathemmet
För att ett avtal skulle komma till stånd har kommunen förbundit sig att stötta verksamheten på soldathemmet O II.
- Det handlar om 250 000 kronor per år, säger Leif Nordström.
Glad regementschef
- Värnplikten kommer att få en förändrad inriktning, men det känns viktigt att soldathemmet finns kvar tills vi hittar nya former för hemmets verksamhet. Det känns glädjande att avtalet är i hamn innan jag slutar, säger regementschef Jan Mörtberg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om