Chefen står på sig

Bodens näringslivschef Jeanette Nilsson, anklagas av en anonym brevskrivare för att ha köpt in konsulttjänster utanför kommunens ramavtal.- Helt fel. Många har hört av sig och vill att jag ska stå på mig efter kritiken.

Bodens näringslivschef Jeanette Nilsson tycker inte är kritiken är befogad vad gäller hennes arbete och vilka konsulter hon anlitat. " Vad gäller konsulterna har jag följt min delegation och kommunens ramavtal".FOTO: Lotta Nilsson

Bodens näringslivschef Jeanette Nilsson tycker inte är kritiken är befogad vad gäller hennes arbete och vilka konsulter hon anlitat. " Vad gäller konsulterna har jag följt min delegation och kommunens ramavtal".FOTO: Lotta Nilsson

Foto: Lotta Nilsson

BODEN2009-07-02 06:00
Jeanette Nilsson är Bodens första kvinnliga näringslivschef och efterträdde Per-Ulf Sandström som i dag är utvecklingschef.
Nu får hon klä skott för att en anonym brevskrivare påstår att hon" gång på gång brutit mot kommunens ramavtal och köpt tjänster från företag som saknar ramavtal". Något hon bestämt tillbakavisar.

Bodens näringslivschef är i dag delegerad att anta anbud, teckna avtal för entrepenader, konsultuppdrag, varor och tjänster inom ramen för budgeterade medel upp till 25 basbelopp (i runda tal en miljon kronor).

Nilsson har sedan hon anställdes för nio månader bara anlitat två konsultföretag;

PU personalutveckling i Skellefteå, som gjorde en kartläggning av klimatet på näringslivsförvaltningens egen arbetsplats som kostat 98 000 kronor. PU har, liksom ytterligare 13 konsulter, ramavtal med kommunen .

Exait från Luleå har också ramavtal med kommunen tillsammans med sex andra konsulter inom samma verksamhetsområde. Företagets arbete har hittills kostat kommunen 84 500 kronor och i konsultarvodet finns en maxgräns på 120 000 kronor för utfört arbete.
Exait har skrivit två EU-ansökningar men även kartlagt ungdomars behov i Boden. Konsultrapporten fanns med under näringslivsdagen i Boden.

- Exait har jobbat mycket åt Bodens kommun och konsulten är säkert känd av många. Jag har bara skött mitt jobb och upphandlat enligt min delegationsordning och vilka ramavtal kommunen har. Så kritiken i det anonyma brevet stämmer inte, säger Jeanette Nilsson.
Allvarligt
Om hon som näringslivschef ska kunna driva ett utvecklingsarbete så måste det gå att pröva saker utan att veta resultatet.
- Ärligt talat kan jag inte förstå kritiken att ingenting händer. Det är rätt allvarligt att i brevet skriva att uppgivenheten är utbredd.
- Om brevets syfte är att få mig avsatt gör ju inte saker och ting bättre. Jag tycker inte att rädslan att göra fel ska vara större än drivkraften att göra något.

Jeanette Nilsson vet att det finns människor som uppskattar all förändring som hon bidragit till:
- Jag har fått uppmuntrande mejl att jag ska våga stå på mig för Bodens skull, säger hon
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om