Chefen för hemtjänsten i Boden slutar

Bodens kommuns hemtjänstchef Josef Öz har sagt upp sig med omedelbar verkan. Orsaken är socialförvaltningens stora underskott.- Chefsjobbet har inte stämt med mina visioner eller ambitioner. Då är det bättre att kliva av, säger han.

Foto: Jan Bergsten

BODEN2011-10-01 11:46

Socialnämnden i Boden brottas med ett underskott på 20 miljoner och den tillhörande hemtjänsten är inget undantag. Organisationen sätts på prov. Josef Öz som nu begärt att få sluta har jobbat i ett halvår som verksamhetschef för hemtjänsten. Han kommer från det nationella försäkringscentrat.

- Jag hade visioner när jag började åt Bodens kommun vad jag ville göra. Jag ville stödja enhetscheferna så att de kunde vara nära sina medarbetare och lyfta bort administrativa arbetsuppgifter för att de skulle få mer tid för ledarskap.

Inte nöjd med arbetet
- Själv hade jag velat vara närmare planeringen i det dagliga arbetet och kunnat vara ute i hemtjänstgrupperna och lyssna för att få idéer och coacha dem på något sätt. Det har jag inte lyckats med riktigt, säger Josef Öz.

En förklaring till att det inte fungerat beror på socialförvaltningens nuvarande akuta ekonomiska läge.

- Underskottet har lagt sig som en blöt filt över hela verksamheten. För mig har mitt chefsjobb mer handlat om att administrera ett underskott. Det känns fel för mig och jag kände att det ville jag inte göra. Då är det bättre att ge plats åt någon annan som lyckas bättre med besparingarna.

Han blir arbetslös
Det som känns jobbigt enligt Öz med hans hastiga avhopp är mer känslan av att medarbetare kanske tycker att han sviker dem.

- Jag känner jag inte kan göra på annat sätt som situationen ser ut.

Han sade upp sig från försäkringskassan när han tog chefsjobbet så Öz går ut i arbetslöshet.

- Det stämmer att jag inte har något konkret jobb som väntar. Jag har däremot funderingar på att starta något eget, säger Josef Öz.

Under fredagen genomfördes fackliga förhandlingar om hans efterträdare. Det blir Helena Samuelsson, enhetschef för nattpatrullen, som kommer att vikariera som verksamhetschef för hemtjänsten fram till årsskiftet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om