Chefen ett undantag

Säkerhetssamordnare Tommy Lindvall erbjuds en "fallskärm" från 61 år. Den kostar kommunen 1,2 miljoner.- Kommunen gör skillnad på folk och folk, säger brandmannen Michael Sundberg, räddningstjänsten.

Michael Sundberg.

Michael Sundberg.

Foto: Lena Leffler

BODEN2010-02-02 06:00
Kommunchefen och personalchefen har tagit fram ett förslag till överenskommelse som lämnats över till personal- och jämställdhetsutskottet för beslut på onsdag. Personal som jobbar inom räddningstjänsten med huvudsaklig tjänstgöring i utryckningsstyrka har rätt att gå i avtalspension vid 58 år. Men för det krävs att den anställde jobbat minst 30 år, varav 25 år i utryckningsstyrka.
Tommy Lindvall,50, har anställningstiden men inte utryckningstiden. Det saknas 2,5 år om han jobbar kvar som säkerhetssamordnare. Lindvall ville därför lämna sitt uppdrag som säkerhetssamordnare och återgå i utryckande tjänst för att kunna uppnå 25-årsregeln.
Nyckelpersoner
Avsteg eller särskild avtalspension kan ges i särskilda fall där kommunen vill behålla chefspersonal eller nyckelpersoner.
- Om Tommy Lindvall skulle gå tillbaka i utryckningstjänst skulle det medföra stora olägenheter för kommunen. Han har ett upparbetat kontaktnät i såväl kommunen som länet. Behovet av säkerhets- och riskhantering kommer att öka samtidigt som värdefull kompetens hade försvunnit. Kommunen hade också tvingats rekrytera en ny samordnare och i värsta fall varsla en anställd på räddningstjänsten, säger kommunchefen Håkan Hansi.
Förslaget är istället att betala 73,5 procent av Lindvalls månadslön på 33 055 kronor i fyra år fram till 65-årsdagen. Det innebär en utgift i kommunkassan på 1,2 miljoner.
- Jag kallar inte avtalspensionen en fallskärm eftersom kommunen har rätt att göra speciella undantag enligt överenskommelsen om kollektivavtalad pension. Pengarna tas från den vanliga pensionspotten, säger Håkan Hansi.
Insatsledaren Michael Sundberg försökte för tre år sedan att få en liknande pensionslösning efter att ha slutat som ställföreträdande räddningschef. Enligt räddningschefen Bengt Nilsson var det 65 år som gällde enligt personalkontoret.
- Jag fick återgå i utryckningstjänst och om två år får jag min pension. Det är klart att det görs skillnad på folk i detta fall. Nu när jag frågar räddningschefen om avtalet lugnar han mig med att det handlar om förtida uttag av den allmänna pensionen som alla får göra, säger Sundberg.
Prejudicerande
Janne Oscarsson, Kommunal, förhandlar för brandmännen.
- Ska man göra ett undantag så borde det gälla för alla brandmän som inte uppnått rätt antal tjänsteår och inte bara för säkerhetssamordnaren i räddningstjänsten.
- Överenskommelsen blir någon form av fallskärm och nästan prejudicerande. Visst får man göra särskilda undantag, men hur många fler ska det bli. Pengarna skulle behövas till andra saker i kassan, säger Oscarsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om