Kommunen presenterar tillsammans med Vattenfall och Node Pole framtidsplanerna. De pekar ut platsen i närheten av ställverket i Svartbyn som ett område för framtida elintensiv industri med tillgång till grön el nära kraftkällan. Området finns med i förslaget till ny översiktsplan och omfattar cirka 500 hektar. Kommunen har redan köpt in drygt 100 för omkring tio miljoner kronor.
– Vi vet att den här typen av industrier efterfrågar stora markytor. Någonstans ska det här göras och det här är en utmärkt plats för det. Det innebär en stor möjlighet för Bodens kommun. Vi är väldigt glada att Vattenfall vill vara med i den här matchen tillsammans med oss och lansera det här området som ett betydelsefullt industriområde för framtiden, säger Inge Andersson, kommunalråd.
Enligt Patrik Öhlund, vd på Node Pole, jobbar de redan aktivt med att låta marknaden få kännedom om platsen och de fördelar som finns.
Rick Abrahamsson, Vattenfall affärsutveckling, är chef för industrietablering. Han konstaterar att väldens elanvändning kommer att fördubblas före 2040.
– Nästan 60 procent av världens el är fossilt producerad idag. Grön el kommer få betydelse i den här ekvationen. Svartbyn är en knutpunkt och en stor del av den el vi producerar i Lule älv transporteras via den platsen. Men kraft är inte allt. Vi behöver en kombination mellan kraften och platsen för att etablera industrier.
För den som vill etablera sig i Sverige är korta ledtider, att det går fort och enkelt att etablera sig, viktigt bedömer Patrik Öhlund.
– Då krävs att kommunerna är proaktiva. Det ökar konkurrenskraften. Det Boden gör i Svartbyn tycker vi är ett jättebra exempel på hur man kan jobba för att utveckla ett område. Det blir då lättare för oss att nå ut, marknadsföra och sälja, säger han.
Rick Abrahamsson pekar exempelvis på batteritillverkning för fordonsindustri som ett område som förväntas att öka.
– Där ser vi redan rörelser bland biltillverkare.
Inge Andersson poängterar att bilindustrin vill kunna garantera att tillverkningen i grunden är miljövänlig.
– Man kan ju inte säga att en bil är miljövänlig om batteriet som driver den är tillverkat av kolkraft.
Har ni några diskussioner med intressenter i de här branscherna?– Det är klart att vi inte famlar i mörker. Jag kan säga så här, att vi vet att de flesta bilfabrikanter tittar på elbilar i framtiden och det är klart att vissa kontakter har vi. Men mer om det säger jag inte.
Rick Abrahamsson kommenterar inga specifika fall, men säger:
– Att diskussionen pågår kan man tänka. Det rör sig om basindustrier så det är betydande mängd arbetstillfällen som följer med det.
Det är energieffektivt och därmed hållbart att flytta dit där kraften finns. Det finns ett produktionsöverskott i norra Sverige och ett konsumtionsöverskott i södra Sverige.
– Äntligen ser vi stora möjligheter att på ett annat sätt än tidigare dra nytta av att elkraften produceras här, säger Inge Andersson.
Översiktsplanen ska antas i juni.
– Det är ett viktigt instrument för att staka ut vad man vill med ett område. När vi har fått den fastlagd och förvärvat mark har vi lagt grunden för de här etableringarna, säger Anders Pettersson (KD), som ingår i Bodens kommunledning.