Campingens tuffa kamp: "Vi kämpar på"

Bodens Camping & Bad lever på norska campinggäster. Men så fort pandemin blev känd kom avbokningarna. "Vi kämpar på och jobbar mot närmarknaden. Campingen är öppen året runt och badet kör vi som vanligt i sommar", säger Peter Engström, ordförande för Skicamp.

Tore Boström och Peter Engström, Skicamp, ser framemot att öppna badet på Bodens camping som vanligt i sommar. " Badet drar alltid mycket besökare."

Tore Boström och Peter Engström, Skicamp, ser framemot att öppna badet på Bodens camping som vanligt i sommar. " Badet drar alltid mycket besökare."

Foto: Lena Leffler

Boden2020-05-09 09:45

Skicamp äger både Storklintens skidanläggning och Boden Camping & Bad. Campinganläggningen har cirka 500 campingplatser och 40 stugor och kommer upp i cirka 80 000 gästnätter en solig varm sommar. Campingen har en utomhuspool och en bistro för camping- och badgästerna. Bokningen öppnade i februari.

– Det fylls alltid på ganska snabbt av norrmän. Generellt är det alltid fullt på campingen i juli som är de normala semesterveckorna. När covid-19 kom i mars var det planerat för SM i Boden och båda anläggningarna var fullbokade. Oavsett den förlusten så har vi haft en jättebra säsong i år i Storklinten, säger Tore Boström, verksamhetsansvarig för anläggningarna.

Men årets sommar är inte som andra sommar. När pandemin blev känd kom avbokningarna på campingen. Idag är 95 procent av Bodens campinggäster norrmän men anläggningen har även märkt av en ökning av finska barnfamiljer från norra Finland.

– Direktiven till de norska medborgarna just nu är att de inte ska åka utomlands förrän 15 augusti. Sedan kan det datumet komma att ändras. Det är därför som vi inte får bokningar från Norge i dag, säger Peter Engström.

Han understryker att Bodens camping faktiskt är en året runt camping och stänger aldrig.

– Vi har öppet men vet bara inte hur många som kommer hit i år. Bränslet för hela Boden mer eller mindre för butiker, restauranger och besöksnäringen är norrmännen på sommaren, säger Peter Engström, Skicamp.

I dagsläget måste dock Skicamp tillsammans med Boden Turism marknadsföra anläggningen så den blir mer attraktivare för närboende och man jobbar därför extra hårt mot den lokala och regionala marknaden med hemester som innebär att semestra på hemmaplan. 

–Det gäller bara att vi övertygar alla som inte varit här att de ska komma till Boden. Däremot är vi ju medvetna om att alla andra campingar är i samma situation och mer eller mindre beroende av norska gäster häruppe. 

– Så backupplanen känns jättesvår men vi tar gemensam sak med besöksnäringen i Boden som Boden Turism och Företagarna. Handeln är lika beroende av besökarna som campingen. Tillsammans ska vi göra vad vi kan för att visa att Boden är en jättefin sommarstad och försöka attrahera besökare från andra delar av landet, säger Engström.

I dag har båda anläggningarna tillsammans tolv tillsvidareanställda och säsonganställda. Boden Bad och camping tar också varje sommar emot 80 skolungdomar för sommarjobb.

– Sommarjobben vet vi inte hur det blir med i år. Badet är det självklart vi ska ha öppet och det blir nog inget sämre än förra året. Vi hyr även ut cyklar och kör minigolf, säger Skicamps styrelseordförande.

Finns det någon risk att campingverksamheten går omkull?

– Nej, det finns ingen risk för det. Backupplanen i ett svårt läge blir att skicka hem all personal för att skära i kostnaderna så mycket vi kan. Än finns inget beslut om korttidspermitteringar. Hamnar vi i värsta läget hoppas vi i så fall på stödpaket från regeringen som vi redan ansökt om i förväg.

– Förändringen framåt kan dessvärre bli så att vi inte kan genomföra de investeringsplaner som vi hade för campingen och kanske få ett förlustår. 2020 blir ett annorlunda år för oss, säger Peter Engström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!