Byn splittrad i vägfråga

Sävast byamän är splittrade i vägfrågan som gäller ombyggnaden av väg 97. Olle Lindström, Bodens kommunalråd hoppas att en träff med Vägverket ska stoppa överklagan.- Jag vill inte kalla det påverka. Parterna får en chans att försöka komma överens, säger Lindström.

Foto: magnus pehrsson

BODEN2010-01-25 06:00
NSD avslöjade förra veckan att ordföranden för samfällighetsföreningen i Sävast genom byns ombud har överklagat den vägplan som ligger till grund för vägbygget Sävast-Boden av miljöskäl. Om sträckan Sävast-Boden kan börja byggas om till sommaren ska den vara klar 2012. Beslutet att överklaga har fått en del kritik. En del markägare, som Sven-Olof Lindström, ledamot i styrelsen hävdar att de aldrig fick kännedom om överklagandet på något styrelsemöte.
- Jag vill gärna att vägbygget blir av och blev inte kallat till något styrelsemöte. Det finns fler som tycker likadant. Det är en felaktig bild som kommer ut, säger han.
"Vägen vill alla ha"
I styrelsen ingår också Sävastborna och ledamöterna Brage Jonsson. Svante Widman, Christer Eriksson samt ordförande Gösta Harlin. NSD har nått alla utom Jonsson.
- Vägen vill alla ha, för ingen vill bromsa utvecklingen. Vi måste göra det bästa av situationen. En överklagan ger en chans att komma i dialog med vägverket, säger Svante Widman.
Av samma uppfattning är även Christer Eriksson.
- Det har aldrig varit kallat till ett styrelsemöte om överklagandet utan till ett möte under samrådstiden där de som var berörda kunde komma och lämna sina synpunkter. Jag skickade sms till styrelsen och kallade även andra berörda, säger byåldermannen Gösta Harlin.
Tog beslutet ensam
Däremot tog han själv ensam beslutet att överklaga.
- Det anser jag vara min skyldighet eftersom Vägverket inte tagit hänsyn till samfällighetens synpunkter. Hade jag inte överklagat, så hade vi inte fått in något i tid och då hade inte ens
byastämman fått yttra sig i vägbygget överhuvudtaget. För den som ska fatta beslut om samfälligheten ska överklaga, eller dra tillbaka överklagan är byastämman. Vi har stämman i slutet av mars. Att vi skulle rösta i frågan, eller ta ett beslut före stämman går inte, säger Harlin.
Mycket på spel
Däremot finns inget samband mellan mötet mellan byamännen den 21 januari och Bodens kommuns inbjudan till ett möte 26 januari. Kommunalrådet Olle Lindström, agerade i stället efter att han läst nyheten i NSD om överklagan och ville att Sävastborna skulle träffa Vägverket tillsammans med personal från tekniska förvaltningen. Mötet berör miljökonsekvenserna av vägombyggnationen och sulfidmassornas uppläggning.
För Bodens kommun står mycket på spel.
- Jag tycker inte att jag blandar mig i, men det är viktigt att rätt information når ut. Givetvis är det viktigt för Bodens kommun att vi snabbt kommer igång med vägbygget och vi är måna att lösa detta utan ett överklagande, säger Lindström.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om