I Stockholm blev det tvärstopp för husbygget i Boden

Byggherren Aulis fick pausa bygget av ett 30-tal lägenheter i centrala Boden. "Grundproblemet är att bankerna i Stockholm inte vill finansiera något i Norrland för att de är okunniga om vad som sker här uppe", säger Patrik Larsson, Auliskoncernen.

Beslut i Stockholm påverkade finansieringen och Aulis gjorde därför halvhalt. Nu har bygget återupptagits.

Beslut i Stockholm påverkade finansieringen och Aulis gjorde därför halvhalt. Nu har bygget återupptagits.

Foto: Lena Tegström

Boden2024-03-10 06:00

Han får medhåll av vd:n på Norrbottens Handelskammare, Linda Nilsson, som hävdar att kreditkommittéerna ser Norrbotten i backspegeln av sådant som hänt genom historien. Hon uppger i Fastighetssverige, mediekanal i bygg- och fastighetsbranschen, att den samhällsomställningen som nu sker inte går att jämföra med det som hänt förr.

Aulis bygger ett flerfamiljshus i Bodens nedre stadsdel med ett 30-tal lägenheter. Investeringen omfattar omkring 60 miljoner kronor och företaget har byggnadskreditiv. De uppger att de hade en bra dialog med bankerna och fick tre underskrivna offerter på den finansiering de behövde.

– När vi skulle göra verkstad av det och det sista beslutet skulle tas av i Stockholm blev det tvärstopp. Plötsligt sänktes den långsiktiga finansieringen. Bankerna hävdar att det är icke bindande avtal, säger Patrik Larsson.

Investeringarna i dag drivs på av marknaden; globala kunder efterfrågar gröna, hållbara produkter och tjänster. Prognosen för byggsektorn i Norrbotten i år är, enligt Fastighetssverige, en tillväxt på elva procent medan den i landet som helhet är vikande och ligger på minus.

Bygget i Boden har även en statlig kreditgaranti, vilket innebär att banken har möjlighet att få tillbaka pengar den betalat ut till företaget av staten.

– De har inte velat använda den garantin, säger Camilla Lindmark, byggherre.

Patrik Larsson ifrågasätter varför.

– Vi behöver inte mer än garantin täcker, men de släpper inte ens till de pengarna. Vi har fått förhandla om hela finansieringen.

I samband med det gjorde Aulis halvhalt och pausade en tid bygget, som nu är igång igen.

Företagets företrädare bedömer, att bankerna och deras kreditkommittéer i Stockholm i sina bedömningar utgår från en helt annan verklighet än den som råder i norra Sverige.

– I södra Sverige går värdena på husen ned medan räntan går upp. De har inte heller samma tryck på industrialisering och förstår inte vad som händer här uppe. Så länge man diskuterar med bankernas representanter här så är det positivt och tummen för de ser vad som sker här, de känner till bostadsbristen och behoven, säger Patrik Larsson.

Bara till Boden kommer det inom ett halvår komma flera tusen människor, som ska bygga stålverket åt H2GS, men det kommer också personer som ska bo där långsiktigt.

– Vi har tagit ett beslut att bygga färdigt, för vi vill ta vårt ansvar i Boden.

Företaget tar därmed ytterligare en risk, eftersom förhandlingen inte är riktigt helt klar.

Camilla Lindmark påpekar att de inte är ensamma att drabbas, men att de som aktör är en mycket liten del av en stor mosaik.

Aulis kommer i första läget att hyra ut en del av huset till företag, men de som bor i lägenheterna får besittningsrätt till dem och kan därmed bo kvar där med familjen om de väljer att stanna i Boden när det nya stålverket står färdigt.

– Det har vi ett beslut på hos hyresnämnden, säger Patrik Larsson. Vi vill att Boden och Luleå ska växa. Varje vecka efterfrågar människor våra lägenheter, men får vi inte banker att förstå det här problemet kommer vi inte få några nya invånare.

Linda Nilsson förslår, enligt Fastighetssverige, att Norrbotten utses till en testregion där man delar risken med kommunerna och bolagen för att lösa den skriande bristen på bostäder i länets gröna industristäder.

Karta: Kungsgatan 3
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!