Han fungerar som kommun- och näringslivschef, men kommer framgent att fokusera mer på arbetet med att skapa dessa förutsättningar för H2 Green Steels etablering i Boden för att inte bli en flaskhals.
Företaget kontaktade både Boden och Luleå kommun redan för ett år sedan.
– Vi och Luleå var tvungna att lira ihop för att rädda den här etableringen i Luleå-regionen. Vi hade flera möten och sedan augusti har det samarbetet utvecklats över tid. Vi måste ha en tät dialog och delaktighet i det här, säger Mats Berg.
Det samarbetet sker parallellt med den jätteorganisation med projektledning, delprojekt och undergrupper till dem.
– Vi hade en workshop i början av mars där vi tittade på risker, möjligheter och utmaningar och hur vi kan organisera upp arbetet. Vi ligger bra till i tid, men tidplanen är tuff, säger Mats Berg.
Bostadsbyggandet måste igång.
– Det är inte byggt jättemycket i Boden sedan 70-talet. Nu har vi chansen att bygga det hållbara samhället. Vi ska bygga social och ekologisk hållbarhet, säger Mats Berg och tillägger att det arbetet måste synkas med den arbetskraft som H2 Green Steel efterfrågar, så att man inte bygger bostäder som ingen vill bo i.
Infrastrukturen ovan och under jord är ett annat viktigt delområde. Kraftförsörjning måste utökas. Och när det gäller kompetensförsörjningen, uppger Mats Berg, att Luleå kommun kommit längre med sin kompetenslots.
– Här kanske vi kan komma igång med det arbetet till veckan.
Bodens kommun har även träffat Skellefteå kommun och Northvolt för att lära av dem.
– Det som de inte hade tänkt på var bland annat kollektivtrafiken till fabriken. I Svartbyn kommer det jobba 1 500 personer. Alla kan inte ta bilen till jobbet, säger Mats Berg.
Kommunen har också haft möten med den nationella samordnare Peter Larsson, som på regeringens uppdrag tittar på handläggningstider för miljötillstånd.
Satsningen i Boden är en del i den gröna omställningar och landar därför i Parisavtalet, som är ett globalt klimatavtal. Det trädde i kraft 2016 för att begränsa den globala uppvärmningen genom att minska utsläpp av växthusgaser.
– Många ansökningar om finansiellt stöd kommer gå via EU.
H2 Green Steels ambition är att redan vara igång och leverera fossilfritt stål till 2024. Företaget räknar med att tillverka fem miljoner ton stål.
Den kringeffekt som stålverksindustrin kommer ge vill kommunen ska bli så hög som möjligt. Det är därför viktigt att göra rätt och här måste Bodens och Luleås näringsliv jobba tillsammans, menar Mats Berg.
Många vill nu också vara med och bidra i arbetet med etableringen av en stålverksindustri i Norra Svartbyn.
– Och det är jättebra. Vi måste nu börja sortera alla idéer allt eftersom. Det är en viktig del i den här processen.
Mats Berg påpekar att med en sådan här stor och komplicerad projektorganisation, som ska leva parallellt med den ordinarie verksamheten, så kommer det bli gnissel i maskineriet.
– Det är svårt, men vi måste vi kunna hantera det. Min roll blir central för att både höger och vänster hand ska funka.
Kommunikation är därför en viktig del både internt i organisationen, mot bodensarna och att politiken är väl insatt i projektet och den utveckling som sker i det.
– Efter påsk kommer kommunen ha veckovisa avstämningar, avslutar Mats Berg.