Han äger ett skogsskifte efter vägen. Byborna eller sex hushåll bad honom om hjälp att bilda en vägsamfällighetsförening.
– Fortifikationsverkets förvaltare ville inte sköta om vägen tills föreningen var klar eller bekosta en ny trumma. Ingen skugga ska falla på någon enskild person men jag tycker inte tillvägagångssättet är rätt. Man lämnar inte en sönderrostad vägtrumma.
– När försvarsmakten har sina skjutövningar så stängs vägen med en bom i ena ändan. Vad händer då om vägtrumman rasar? Då har vi ingen utfartsväg från byn, säger Jan Nordqvist,
Lantmäteriet har gjort en procentuell fördelning av vägandelar. Fortverket har sin andel i vägen vilket är det enda man vill betala.
Nordqvist har också kontaktat Bodens kommuns trafikchef Maria Kristoffersson som säger att kommunen saknar medel. Hon bad honom istället skriva ett medborgarförslag.
– Vi är ju i akut behov av pengar nu. Väghållare är ett långtgående ansvar eftersom vi får skattemedel att drifta vägen, men när vi saknar medel för att underhålla vägen går det inte ihop, säger Nordqvist.
Han har ett pris för att laga vägtrumman och har fått pengar.
– Trafikverket har beviljat 302 319 kronor. Men det saknas 129 565 kronor för att få trumman lagad. Trumman ligger inte i något dike utan i en bäck där man måste ta hänsyn till naturvärdena vilket kostar mer.
Nordqvist är själv pensionerad vägmästare från Trafikverket.
– När Trafikverket lämnade över vägar till kommuner och enskilda var dessa i övertagbart skick. Det finns också något som heter "orimlig kostnad" för de enskilda och det tycker jag 129 565 kronor är. Det finns några som säger att en väg uppnått en skamgräns, det är när den inte går att drifta på ett bra sätt, säger Nordqvist.
– Jag tycker man lämnar över en fallfärdig produkt som man inte vill veta av längre, säger bybon Peter Andersson.
Föreningen har fått 23 242 kronor i statligt bidrag och 8063 kronor i kommunalt bidrag för årlig drift och underhåll av vägen.
– Vi ska sköta plogning på vintern och hyvling och grusning av vägen. Det kostar betydligt mer än vad vi får bidrag för.
De boende efterlyser en bättre dialog med berörda myndigheter i vägfrågan.
– Vi har styrelsemöte i vägsamfälligheten i mitten av juni och då måste vi ta ett beslut om vägen, säger Nordqvist.