Bybor rasar mot planer på utbyggnad

Sportfiskare och bybor rasar över att Bodens energi vill göra en förstudie om ett minikraftverk i Flarkån som rinner genom Svartlå. -- Helt vansinnigt. Varför får det inte finnas levande bäckar och fiske.

Planerna på att bygga ut den lilla idylliska Flarkån rör upp känslor, såväl bland Flarkåborna som bland fiskeintresserade i Bodens kommun. FOTO: BENGT-ÅKE PERSSON

Planerna på att bygga ut den lilla idylliska Flarkån rör upp känslor, såväl bland Flarkåborna som bland fiskeintresserade i Bodens kommun. FOTO: BENGT-ÅKE PERSSON

Foto: Bengt-Åke Persson

BODEN2008-05-17 06:00
Om ett år kan utredningen om den lilla idylliska Flarkån vara klar och ge svar om det finns lönsamhet i kraftbolaget Bodens Energis planer.Att motståndet för att stoppa ett minikraftverk i Flarkån är stort märkts inte minst på alla bybor och kringboende som vill vädra sina åsikter om Flarkåns fördelar.
Förre byaåldermannen Carl-Axel Boström, Svartlå, var med för 22 år sedan när Vattenfall ville bygga ut och torrlägga hela ån.
- Det var en hemsk skriftväxling. Hela bygden var emot och vi vann till slut.Jag tror inte Vattenfal bygger ut ån om man inte kan nyttja kraftverket vintertid vilket man kan med sina stora vattenmagasin. Så ingen vet hur det här kan sluta, säger Boström.
- Det är många som är emot att förstöra ån. Det pågår dessutom ett fiskeprojekt som går ut på att restaurera ån för att just återskapa fisket. Det är en katastrof om det sätts ett minikraftverk här, säger Gunnar Karlsson, med i arbetsgruppen för ekologisk fiskevård.
Till sommaren startar arbetet med att undersöka åns lekplatser för fisken. Även åns gamla flottningshinder ska tas bort.
- Vi ska inventera hela ån och avsätta fiskesträckor för olika åtgärder. I fiskeprojektet ingår också att titta på åns biflöden, säger Karlsson.
Seth Hedström tror att Harads och Svartlå med sitt ekologiska fiskevårdsprojekt kan fördubbla fisket i Flarkån.
- Om det kommer ett minikraftverk så spolieras ju våra planer att återställa ån till ett bra skick. Vi vet att det finns ädelfisk här, säger Hedström.
- Uttern men även flodpärlmusslan är tillbaka i ån. Att musslan finns är ett tecken på att det kan finnas ett litet bestånd med öring i ån. Vårt mål med fiskeprojektet är att öka tillväxten, säger haradsbon Lars Björngrim.
Lars-Åke Landén är själv sportfiskare och har åkt runt och sett många strömmande vatten. Han tycker att Flarkån har en väldig potential och kan bli hur bra som helst.
- Strömmande vatten som inte är utbyggt är en bristvara idag.Sportfiske är dessutom väldigt stort i Norrbotten. Skulle vi gilla teater skulle vi bo i mellaneuropa.
"Har ju redan gett bort hela Luleälven..."
- Frågan är varför det inte får finns något fiskevatten kvar. Vi har ju redan gett bort hela Luleälven som är som ett enda stort dike, säger Landén.
Svartlåbon Mikael Suorra tycker det är befängt med ett minikraftverk ur miljösynpunkt eftersom det raserar den unika miljön längs Flarkån i generationer framåt i tiden.
- Vi måste också bevara Flarkån för våra ungdomar så att även de om femtio år kan få gå och fiska och njuta av den underbara natur som Flarkån och naturen ikring har att erbjuda.
- Ett vindkraftverk ger lika mycket energi som ett minikraftverk, om inte till och med mer. Då är det bättre att man verkligen värnar om vår natur och våra sista outbyggda bäckar/åar och satsar på vindkraft på lämpliga platser i Bodens kommun istället, säger Suorra.
Glad för chansen
Enligt naturskyddsföreningens ordförande Åke Wistén i Boden, är Flarkån en framtidsfråga. Han är glad att byborna får en chans att hinna visa vad man kan åstadkomma genom fiskeprojektet.
- Det borde gå att att nyttja ån bättre än vad som görs i dag. Kraftbolagens jobb är ju att inventera och se vad som finns och ett eventuellt minikraftverk ligger några år framåt i tiden.
- Vattenfall kan dock överlåta fallrättigheterna åt Bodens kommun. Då måste kommunledningen ställa sig frågan om ån betyder mer för turismen ställd mot eventuell miljöförstörelse och energivinst, säger Åke Wistén.
Carl-Axel Boström.
Carl-Axel Boström.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om