Butiksgastro är en nationell tävling för kockar, bagare och konditorer inom dagligvaruhandeln och under tisdagen var det semifinaldags i Boden.
– Det har varit lite pirrigt från det av vi skickade in våra bidrag. Sedan plingade det till i mejlen om att vi tagit oss vidare, både jag som kock och teamet som butikskök, det känns så klart jätteroligt, säger Sebastian Gröndal på ICA Kvantum Boden.
Semifinaljuryn som fanns på plats i Boden bestod av Nazuk Turdieva, vinnare Sveriges Mästerkock 2023, Simon Laiti, krögare/kock Hemmagastronomi, Luleå och Pär Bergkvist, chefredaktör Restaurangvärlden och ordförande Butiksgastro.
Grunderna i bedömningen är utseende, smak och hantverket.
– Det är väldigt raka och enkla parametrar, säger Pär Bergkvist.
Enligt Sebastian Gröndal kommer inspirationen från smakerna man serverar i butiken. Smaker som sedan förfinats lite grann.
– Det är lätt hänt att den här typen av matlagning kommer lite i skymundan från de stora kocktävlingarna. Så det känns jättekul att få tävla och visa upp vad vi kan göra, säger han.
De åtta finalerna pågår till och med 13 juni innan finalisterna blir uttagna. Tre semifinalister i varje kategori går vidare till final i Stockholm, hösten 2024. Sebastian Gröndal är segerviss.
– Vi har då gjort allt vi kunnat så jag tror att vi har goda chanser.