Bussen blåste av vägen

En kraftig kastvind blåste en buss och en personbil av väg 97 i Sävast på tisdagsmorgonen.- Det var en obehaglig upplevelse att se och känna då bussen sögs in i plogkarmen och välte, säger passageraren Zara Leghissa.

Foto: Jessica Rosengren

Boden2011-12-27 12:42

Klockan var tio i sju och hon var väg till Boden i en av Veolias bussar när olyckan inträffade. Hårda vindar och uselt väglag var den utlösande faktorn till de två singelolyckorna i närheten av infarten till Svängleden i Sävast.

- Fordonen blåste omkull helt enkelt, utan några personskador, säger Erik Johansson, vakthavande polisbefäl.

Hastigt uppvaknande
Zara Leghissa, fackligt aktiv i Kommunal, var en av de sju resenärer som tillsammans med busschauffören hamnade i diket.

- Hastigheten var låg vid olyckstillfället. Jag trodde bussen skulle tippa över, men tack vare tungt packad blötsnö höll den sig relativt upprätt när den kanade av vägen.

- En man som arbetat natt och låg och sov i bussen fick ett minst sagt hastigt och förvirrat uppvaknande, men deflesta tog det lugnt.

- Bussföraren hanterade situationen väldigt bra, säger Zara Leghissa.

Ingen panik
Bussföraren ringde efter hjälp. Ambulans och brandkår var snabbt på plats.

- Det var aldrig någon panik. Räddningstjänsten kom och skottade först fram kvinnan i personbilen och tog sedan bort snön vid dörren till bussen. Passagerarna kunde sedan ta sig ut den vägen, säger Tord Bergman, platschef vid Veolia i Boden.

En halvtimme efter avåkningen åkte resenärerna vidare i en ny beställd buss. Med samma busschaufför vid ratten.

Stöd
Tord Bergman åkte med en bit på vägen av säkerhetsskäl och som stöd.

- Jag har själv varit med om något liknande och det kan vara bra att sätta sig bakom ratten på en gång, säger Bergman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om