Som NSD tidigare berättat kräver arbetsmiljöverket åtgärder för att få ner ljudnivån på förskolan, annars riskerar kommunen vite på 100 000 kronor. I mars genomförde arbetsmiljöverket en inspektion där det framkom att personalen upplevde problem med höga ljudnivåer, vilket hade förvärrats sedan antalet barn ökat. Personalen kände sig trötta, utmattade och stressade. Inspektionen visade också att lokalerna hade brister som gjorde att ljud reflekterades. Det hade inte heller gjorts en mätning av efterklangstiden och personalen hade inte tidigare erbjudits ett hörseltest.
Åtgärder har efter det gjorts för att förbättra bullret, men utan resultat.
Birgitta Johansson, rektor för förskolan, säger att problemet med ljudnivån har funnits länge.
– Ljudnivån är ett problem som vi har påpekat i flera år. Det är bra att vi får det åtgärdat men synd att det måste gå genom arbetsmiljöverket, säger Birgitta Johansson.
En rad åtgärder ska nu genomföras för att möta arbetsmiljöverketskrav.
– Vi har gjort ljudmätningar och all personal ska få genomgå hörseltester. Utifrån ljudmätningarnas resultat kommer det att sättas upp ljudabsorbenter, säger Birgitta Johansson.
För - och grundskolechefen Bertil Sundström säger att alla åtgärder som är nödvändiga för verksamheten kommer att tas men att han inte var medveten om att ljudnivån på förskolan hade varit dålig en längre tid.
– Bodens kommun har jobbat med förbättringar för akustiken men att ljudnivån hade varit så dålig där under en längre tid det kände jag inte till, säger Bertil Sundström.
Arbetsmiljöverket kräver nu att all personal erbjuds hörseltester och om någon visar tecken på nedsatt hörsel eller är extra känslig för buller måste arbetsanpassning ske. Ljudabsorbenter måste också installeras för att uppnå kravet en "godtagbar akustisk miljö i förskolelokaler".
Enligt delgivningen från arbetsmiljöverket måste kommunen ha genomfört både mätningar och åtgärder senast 1 november. Om inte åtgärder vidtas direkt måste en handlingsplan upprättas, annars riskerar alltså kommunen vite.