Buddhisttemplet invigdes

Världens nordligaste buddhisttempel fick storbesök under den officiella invigningen i dag. Och templet hoppas att också de som inte är troende eller thailändare ska lockas dit.

Foto:

Boden2015-08-16 20:56

I våras blev det klart att Boden skulle få ett buddhisttempel i en av de äldre militärbyggnaderna på gamla A8:s område. På söndagen hölls den officiella invigningen till templet som numera kallas för fredens hus. På vägen dit pryddes vägen med thailändska flaggor. I byggnaden blandades ljudet av glada firanden med doften av thailändsk matlagning. Firandet höll på under hela dagen och bjöd på en mängd olika ceremonier. Bland annat firades också Thailands drottnings födelsedag.

Besökarna kom från flera håll. Bland annat från Kiruna, Haparanda, Tornio och Narvik.

Chitrawan Sandberg, ordförande för Thailändska föreningen i Norrbotten, är lättad över att templet nu finns i Boden.

– Jag är så glad. Innan fick vi åka 4­–5 timmar till Fredrika där ett annat tempel finns. Vi har samlat pengar och kämpat länge för att få en lokal i Norrbotten. Det betyder jättemycket, säger hon.

Templet har finansierats av privata bidrag. I spetsten har eldsjälarna och Thailandsvännerna Bo Sundgren och Bengt Nyström varit med och förhandlat fram lokalen.

– Vi har haft 2 000 besök sedan i mars. Vi hoppas få ännu fler besökare när vi utvecklar det framöver, säger Bo Sundgren.

Utanför templet gick ett folktåg med dans och musik, som Bo Sundgren rördes av.

– Det var det här vi ville. Deras glädje har varit vår drivkraft. Vi har kämpat för att få templet till Boden och inte i Luleå. Så det här känns bra.

Planen är att försöka starta ett buddhistiskt universitet berättar han. Och de hoppas att meditationscentret som finns ska locka dit även de som vare sig är thailändare eller buddister.

– Det finns ett enormt sug för meditation. Framför allt hos medelålderskvinnor tror jag, säger han.

Thailands ambassadör, Kiattikhun Chartprasert, var också på plats. Han hoppas att alla som vill besöker templet.

– Ett tempel är som ett hem för thailändare. Det skapar samhörighet. Men vi välkomnar folk från alla religioner och länder. Du behöver inte vara buddist för att komma hit och meditera.

Templet är som kyrkan. När man står inför en livskris kan man vända sig hit, säger Sveriges chefsmunk Pramaha Boonthin Taosiri.

– När det är jobbigt i livet kan man vända sig hit för att få lugn, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!