Broskyltar - hjälp för räddningstjänsten

För att förhindra att räddningstjänsten rycker ut till fel bro eller viadukt och insatsen försenas vill Bodens kommun få uppsatt namnskyltar.- Vi har haft tragiska olyckor där så skett och något måste göras, säger samhällsbyggnadschefen Lars Andersson.

Den tragiska skoterolyckan där föraren körde ner i en vak inträffade vid Trångforsbron (på bilden), men larmet gick till Hedenbron. Ett sätt att förhindra så att det inte larmas till fel broar i Boden är skyltning av objekten. FOTO: Joel Marklund

Den tragiska skoterolyckan där föraren körde ner i en vak inträffade vid Trångforsbron (på bilden), men larmet gick till Hedenbron. Ett sätt att förhindra så att det inte larmas till fel broar i Boden är skyltning av objekten. FOTO: Joel Marklund

Foto: Joel Marklund

BODEN2009-04-04 06:00
I vissa delar av tätorten har det vid flera tillfällen varit problem hur allmänheten namnsätter vissa broar inom kommunen när de larmar in olyckan till SOS alarm.
Åkt till fel adress
Det har inneburit att räddningstjänsten och ambulanssjukvården har åkt till fel adress och därmed har räddningsinsatsen försenats som vid dödsolyckan vid Trångforsbron för två år sedan. Då åkte först räddningstjänsten till Hedenbron.
- Vi hade även svår olycka vid Manheimsviadukten när en drograttfyllerist krockade med ett annat fordon. Då visste SOS inte vilken viadukt man syftade på vid larmet. Från Bodens kommuns ser man allvarligt på detta och vill tillsammans med Vägverket göra en förändring, säger samhällsbyggnadschefen Lars Andersson.
Kommunens förslag är att Vägverket sätter upp och bekostar skyltarna, eftersom ansvaret för broarna och vägarna ligger på Vägverket.
Fyra objekt
- Kommunen har haft förhandskontakter med Vägverket i frågan. Vårt förslag är att namnsättningen bör vara både på vägen och utmed brospannet. Om man namnsätter utmed brospannet kan även skotertrafik och båttrafik larma med rätt namn, säger Andersson.
Namnen som valts är gamla namn som har använts under årtionden. De objekt som ska skyltas är Trångforsbron, Hedenbron, Dammbron, Manhemsviadukten (Järnvägsviaduken över väg 356 efter Garnisionsgatan vid Mainhem.)
- Kommunens förhoppning är att namnen också blir vedertagna även för den yngre generationen inom kommunen, säger Lars Andersson.
Bodens kommun vill även att älvnamnet (Lule älv) sätts på samma stolpe som broarnas namnskylt, som en trevlig upplysning för turister och besökande.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om