Högstadieskolan föreläggs för få undervisningstimmar

Brönjaskolan i Sävast föreläggs av Skolinspektionen. Högstadieelever har fått för lite undervisningstid i matematik och samhällsorienterande ämnen. Lektioner har ställts in på grund av lärarvikariebrist.

På Brönjaskolan har det saknats vikarier under hösten vilket lett til en anmälan till Skolverket som även gett ett föreläggande.

På Brönjaskolan har det saknats vikarier under hösten vilket lett til en anmälan till Skolverket som även gett ett föreläggande.

Foto: Lena Leffler

Boden2023-02-08 14:30

Skolinspektionen inledde en tillsyn i höstas av högstadieskolan Brönjaskolan i Sävast utifrån uppgifter om eventuella missförhållanden. I tillsynen har man kontrollerat verksamheten som bedrivs vid skolan. Tillsynen har genomförts genom att skolinspektionen begärt in dokumentation men även vid skolbesök under november förra året då man intervjuat elever, personal, rektor och biträdande rektorer under fyra dagar.

Det som då framkommit är att det varit vanligt att skolan ställt in lektioner för att den inte fått tag i vikarier under höstterminen 2022. Grundskolan ska ha 6 890 timmar i undervisningstid för varje elev.

Elever i årskurs 7 uppger att de tre första veckorna vid skolstarten saknade lärare i matematik och NO och att det då var vanligt med håltimmar. Elever i årskurs 8 berättar att några lektioner i matte ställdes in och de inte har kompenserats för utebliven undervisning. Elever i årskurs 9 uppger i en intervju att det ofta förekommit inställda lektioner i samhällsorienterade ämnen, att det saknats lärare under en period på sex veckor och att minst en lektion per vecka ställts in.  Det har även förekommit håltimmar i samhällsorienterade ämnen och att vissa vikarier saknat planering för att kunna genomföra en bra undervisning. 

Lärarna uppger samma sak vad gäller elever i sjuan och åttan. När skolan inte lyckats hitta vikarier har elever blivit sittande i korridoren, fått gå en promenad och trygghetspersonal har fått hoppa in eller lärare gå emellan lektionerna. 

Brönjaskolans rektor Ulrik Bylander tycker att skolinspektionen gjort ett mycket noggrant arbete och trots kritiken i föreläggandet att man gör ett bra arbete på skolenheten.

– Vi kunde inte undvika föreläggandet. Undervisningstappet uppstod innan den tillfälliga lösningen med behöriga och legitimerade fjärrlärare kom i gång. Det rör sig om 3,6 timmar matematik för årskurs 7 och 2,5 timmar NO. För årskurs 8 rör det sig om 3, 8 timmar matematik och för två klasser 2, 5 timmar NO som eleverna har rätt till. 

Skolan rådgör med Skolinspektionen hur återläsningen ska läggas upp. Skolan har inte heller kartlagt vissa elevers behov av särskilt stöd.

– Det handlade i dessa fall om några pedagogiska kartläggningar som inte hunnits med från skolstarten och övergången från tidigare skolenhet. Nu har vi åter full bemanning i skolans elevhälsoteam och kan hantera detta.

Skolinspektionen bedömer också att det är en brist att disciplinära åtgärder som vidtas inte dokumenteras enligt skollagens krav. När personalen visar ut eleven ur klassrummet utan att skriftligen dokumentera åtgärden kan det få till följd att upprepat ordningsstörande varken uppmärksammas eller utreds enligt skolinspektionen. 

– Vi har en tydlig rutin för hur detta ska rapporteras till rektor vilket Skolinspektionen också uppfattar. Vi fortsätter med stöd av Skolinspektionens föreläggande att förtydliga arbetsgången.

Ni har på er till 23 april för åtgärder. Har ni börjat?

– Ja, absolut. Vi arbetar strukturerat med frågorna och har även stöd med uppföljning av Skolinspektionen.

Hur ser det ut på lärarfronten?

– Vi har rekryterat personal under hösten och fortsätter med det arbetet under vårterminen.Vår förhoppning är att ha all personal på plats inför höstterminens start. 

Undervisningstiden

På grundskolan läser eleverna ämnen och får ämnesbetyg vilket gör slutbetyget i årskurs 9 som eleven söker in på till gymnasiet. Skolan måste erbjuda ett antal ämnen eller kurser. Obligatoriska ämnen på grundskolan är bland annat Svenska, Matematik, Idrott- och hälsa samt Engelska. Alla elever har en så kallad garanterad undervisningstid som är reglerad i Skollagen. Den handlar om hur många timmar i respektive ämne eller kurs som skolan måste undervisa eleven i.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!